Skóre ČKP: Desetitisíce neoprávněně vymáhaných pokut za povinné ručení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Česká kancelář pojistitelů loni rozeslala 682 tisíc výzev k uhrazení příspěvku nepojištěných – určených lidem, kteří neplatí povinné ručení. Desetitisíce z nich jsou neoprávněné, mezi nimi i poslané lidem, kteří nemají ani řidičák, natož auto. Stalo se to i vám? Braňte se. Ale pozor – možná vás čekají krušné časy. O tom, kdy musíte (a kdy nemusíte) platit povinné ručení, se vedou ostré spory. Neshodnou se ani soudci.

„Čeští motoristé zaplatí ročně České kanceláři pojistitelů zhruba 450 milionů korun za vozidla nepojištěná v režimu zákonné odpovědnosti. Minimálně třetina této částky je však vymáhána neoprávněně. Běžní občané se svými námitkami proti neoprávněnosti požadavku většinou neuspějí a případy tak končí u inkasních agentur,“ říká Jiří Ptáček z Českého konzultačního portálu, který činnost České kanceláře pojistitelů kritizuje a pomáhá lidem ve sporech, které s Českou kanceláří pojistitelů vedou.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojistitelů, kteří jsou na území České republiky oprávněni provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení) . Spravuje takzvaný garanční fond, ze kterého se vyplácejí náhrady škod způsobených nepojištěnými řidiči. Do garančního fondu přispívají pojišťovny, jež jsou členy ČKP, a také nepojištění řidiči. Zákonný příspěvek nepojištěných musí platit každý, kdo provozuje vozidlo na pozemní komunikaci bez povinného ručení. Vztahuje se to i na případy, kdy necháte nepojištěné vozidlo stát na veřejném parkovišti nebo veřejné komunikaci.

O tom, co přesně znamená, že vozidlo neprovozujete, a jak to můžete dokázat, se však vedou spory. Nechceme nijak zvlášť spor dvou institucí, používajících shodně zkratku ČKP, pískat. Jako ostatně uvidíte, jednoznačné rozhodování dělá potíže i soudům. Věříme ale, že čtenář si z představení názorů obou stran a z faktů udělá obrázek sám. A že bude vědět, na co si dávat pozor.

Denní sazby příspěvku nepojištěnýchv korunách
motocykl s objemem válců motoru do 350 cm³20
motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm³30
osobní automobil s objemem válců motoru do 1850 cm³50
osobní automobil s objemem válců motoru nad 1850 cm³70
autobus160
nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 3500 kg do 10 000 kg130
tahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 10 000 kg300
speciální vozidlo80
přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3500 kg30
zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo40
ostatní vozidla60

Nejde přitom o žádné drobné. Poplatek nepojištěných se může vyšplhat hodně vysoko. „U osobních vozidel se obvykle jedná o sumu kolem dvaceti tisíc ročně, u velkého nákladního auta může jít až o sto tisíc,“ dodává Jiří Ptáček.

Poplatek Česká kancelář pojistitelů vymáhá i po vlastnících vraků, kteří své auto včas neodhlásili z registru a neodevzdali registrační značky. Do problémů se dostávají také lidé, na které auto kvůli liknavosti nového majitele zůstává „napsané“ i po prodeji. Nebo třeba majitelé veteránů, které na silnici vůbec nevyjíždějí.

Podle Tomáše Angrešky z Českého konzultačního portálu dokonce není výjimkou, že Česká kancelář pojistitelů obešle s výzvou k uhrazení příspěvku člověka, který auto nikdy nevlastnil, ba ani nemá řidičák.

„Denně se na nás obrací několik desítek občanů s žádostí o pomoc při řešení neoprávněně vymáhané částky za povinné ručení,“ uvádí Jiří Ptáček. Mnoho řidičů podle něj České kanceláři pojistitelů požadovanou sumu ze strachu z exekuce zaplatí, aniž má Česká kancelář pojistitelů na peníze právní nárok.

K chybám dochází, připouští Česká kancelář pojistitelů

Že k chybám dochází, připouští i Česká kancelář pojistitelů – jen loni rozeslala neoprávněných výzev asi 130 tisíc. Při hledání provinilců vychází kancelář z dat Centrálního registru vozidel a dat od pojišťoven. Jakmile zjistí, že máte (nebo jste určitý čas měli) auto přihlášené a neplatíte za něj povinné ručení, pošle vám výzvu k uhrazení příspěvku nepojištěných. Jenže – v datech jsou chyby.

Peníze.cz