Slamečka rezignoval na post šéfa ČD Cargo, zastoupí ho Žaluda

Gustav Slamečka

Gustav Slamečka Zdroj: E15

Gustav Slamečka dnes rezignoval na funkci předsedy představenstva ČD Cargo. Vedení dopravce opustí k 8. říjnu. Na volný post bude vypsáno výběrové řízení, dočasně ho ale obsadí generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, kterého dnes valná hromada zvolila do představenstva ČD Cargo. Kromě Slamečky dnes vedení společnosti opustil také člen představenstva Roman Vallovič.

„Rozhodnutí pana Gustava Slamečky plně respektuji. Tímto mu děkuji za odvedenou práci. Situaci v ČD Cargo jsem sledoval a i nadále se budu touto problematikou zabývat,“ uvedl k rezignaci Slamečky ministr dopravy Pavel Dobeš.

Slamečka se podle zdrojů serveru E15.cz a týdeníku Euro vlastní rezignací vyhnul odvolání, po kterém dlouhodobě volal právě Žaluda.

Společnost ČD Cargo podle šéfa odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejšy přišla pod Slamečkovým vedením o množství zakázek, některé přepravy uhlí musely být údajně odmítnuty pro nedostatek vagonů.

Bývalý ministr dopravy a šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Slamečka stál v čele nákladního dopravce od loňského června. Fakticky celý letošní rok je pod palbou kritiky vedení Českých drah i odborů, k nim se nedávno přidal i ministr dopravy Pavel Dobeš. Důvodem je výrazný propad tržeb a zhoršený výhled letošního hospodaření.

Poslední zveřejněné odhady hovoří o tom, že ČD Cargo ke konci roku skončí ve ztrátě 233 milionů korun před zdaněním. „Toto číslo vyjadřuje odhad toho, jak se na hospodaření projeví aktuální propad tržeb,“ vyjádřil se nedávno Slamečka. Tržby budou podle nynějšího výhledu nižší o 1,8 miliardy oproti původním plánům.

Gustav Slamečka: Skoro polovinu činností dotujeme

Minulý týden zasedl do vedení carga Petr May, kterého prosadilo představenstvo Českých drah. To v ČD Cargo plní funkci valné hromady. May se vrací po pěti měsících, koncem března byl odvolán z pozice finančního ředitele. Z carga ale de facto nikdy neodešel, v mezidobí působil jako „odborný poradce finančního úseku“.