Slovensko zavede elektronické dálniční známky, klasické postupně zruší

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: Euro Martin Pinkas

Řidiči na Slovensku si od ledna 2015 vedle nalepovacích kuponů budou moci koupit dálniční známku také elektronicky na internetu, klasické kupony se pak postupně zruší. Slovenské ministerstvo dopravy se tím chce bránit proti padělání. Zda mají šoféři zaplaceno, pohlídají kamery. V České republice se o zavedení podobné technologie teprve uvažuje.

Motoristé se od roku 2015 budou muset na Slovensku zaregistrovat do nového elektronického systému, bez ohledu na to, jestli si koupí papírovou nebo elektronickou známku. Zadají tam údaje o zemi, kde je auto registrováno, dále SPZ, typ vozu a druh i platnost dálniční známky.

„V systému tak bude uložené, že tato SPZ má zaplacenou dálniční známku. Je jedno, kdo bude sedět za volantem. Klíčové je, jestli má vozidlo uhrazenou známku,“ citoval server Čas.sk mluvčího slovenského ministerstva dopravy Martina Kóňu. Podle něj pak v terénu elektronické známky pohlídají statické i mobilní kamery, které vyfotí poznávací značku auta a automaticky ji porovnají s databází.

Řidiči se budou registrovat do systému a kupovat známky buď elektronicky, na webu Národnej diaľničnej spoločnosti, anebo přímo na prodejních místech kuponů, tedy na bývalých hraničních přechodech či na benzinkách nebo na poštách. Zaplatit mohou kartou, bankovním převodem nebo na zmíněných prodejních místech i hotově. Tam dostanou i potvrzení, při bezhotovostní platbě přijde za pár minut esemeskou či e-mailem.

Ceny dálničních známek na Slovensku pro rok 2013
dobado 3,5tnad 3,5t
10 denní 10 EUR mýtné
Měsíční 14 EUR mýtné
Roční 50 EUR mýtné

Za jízdu bez známky hrozí pokuta 300 eur, při opakování přestupku během jednoho roku 400 eur. Pokud šofér zaplatí rychle, sankce se snižuje na dvě stovky. Pro příští rok se ceny známek nemění, kolik budou stát od ledna 2015 v této chvíli není jasné. Ministerstvo uvažuje o jejich pravidelné valorizaci.

České ministerstvo dopravy nahrazení klasických kuponů elektronickými známkami teprve zvažuje. Nedávno oznámilo, že možností elektronizace se již zabývá Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je úspora zhruba čtvrt miliardy korun ročně za distribuci papírových známek. Vzorem pro elektronizaci kuponů je Maďarsko, kde tento systém už funguje.