Žalobu, jíž se Rencar domáhal platnosti smlouvy s DPP, odmítl i Městský soud

Soud řešil reklamní plochu ve vlastnictví DPP.

Soud řešil reklamní plochu ve vlastnictví DPP. Zdroj: Blesk:David Malik

Soud řešil reklamní plochu ve vlastnictví DPP.
2
Fotogalerie

Městský soud v Praze pravomocně odmítl žalobu firmy Rencar ze skupiny JCDecaux, kterou se domáhala platnosti smlouvy na provoz reklamních ploch v pražské MHD. Vyplývá to z tiskové zprávy dopravního podniku (DPP) a usnesení soudu, které má ČTK k dispozici. Firma s odmítnutím žaloby nesouhlasí a podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Kontrakt z roku 1997 se týkal práva pro Rencar provozovat reklamu v pražské MHD, firmy se o jeho platnost soudí od roku 2016.

Obvodní soud pro Prahu 9 dal v roce 2019 zapravdu DPP, že smlouva je neplatná. Rencar se odvolal k Městskému soudu v Praze, ten věc loni vrátil prvoinstančnímu soudu kvůli tomu, že z části žaloby nebylo zřejmé, určení existence jakého právního vztahu se žalobce domáhá. Obvodní soud pro Prahu 9 pak loni žalobu odmítl projednat s odůvodněním, že firma nedoplnila podklady, podle kterých by měl mezi oběma společnostmi existovat závazný smluvní vztah Firma se poté opět odvolala.

Městský soud koncem letošního ledna loňské rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 9 potvrdil, firma podle něj potřebné podklady nedoplnila a „... nejde o situaci, kdy by žalobce nevěděl, jak má být žalobní petit formulován, ale spíš o jeho objektivní neschopnost uvést do žalobních tvrzení, potažmo do žalobního petitu, údaje, které by jej učinily určitým a srozumitelným.“

Firma s rozhodnutím nesouhlasí. „Rozhodnutí soudu je ryze procesní povahy, soud se žalobou odmítl zabývat pro údajnou neurčitost, otázku platnosti či neplatnosti smlouvy mezi dopravním podnikem a Rencarem tedy vůbec neřešil. Rencar ji tedy nadále považuje za platnou a jejím neplněním ze strany dopravního podniku mu vznikají rozsáhlé škody. Proti tomuto rozhodnutí soudu podáme dovolání,“ uvedl její mediální zástupce Jiří Chvojka.

„Pravomocné odmítnutí žaloby je v souladu s dlouhodobou argumentací klienta, kdy na základě tohoto rozhodnutí bude možné pokračovat v dosud přerušených souvisejících řízeních, ve kterých požadujeme odstranění zbývajících reklamních zařízení Rencaru z majetku DPP a úhradu mnohomilionových nároků vzniklých klientovi v souvislosti s protiprávním užíváním jeho majetku,“ uvedl k rozhodnutí soudu advokát DPP Roman Kyral.

„Nesmírně mě těší, že soud s konečnou platností rozhodl a dal za pravdu naší dlouhodobé argumentaci, že smlouva s RENCARem je neplatná,“ uvedl ředitel DPP Petr Witowski. Po výpovědi smlouvy s Rencarem byl podle něj podnik schopen uzavřít výhodnější kontrakty na provoz reklamních ploch. “Díky našemu přístupu jsme příjmy DPP z pronájmu reklamních ploch ztrojnásobily oproti období, kdy je výlučně užíval Rencar. Za pronájem reklamních prostor nyní ročně inkasujeme částku přesahující 160 milionů korun, a to při významném snížení počtu užívaných ploch,„ uvedl. Zástupci Rencaru, respektive jeho mateřské firmy JCDecaux, v minulosti tuto argumentaci odmítli. JCDecaux také předloni kvůli sporu zahájila s českým státem mezinárodní arbitráž.

Rencar v roce 1990 založil samotný DPP, v roce 2001 většinu akcií koupila mezinárodní skupina JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě jen menšinový podíl. JCDecaux měla od roku 1994 také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, která v polovině loňského roku skončila. Vedení metropole se rozhodlo ji neprodloužit a stovky přístřešků, které firma vlastní, postupně v následujících dvou letech nahradit vlastními.

Ve zprávě od ČTK ze středy 9. února jsme opravili chybný titulek "Smlouva Rencaru s DPP je neplatná, potvrdil soud" na správný: Žalobu, jíž se Rencar domáhal platnosti smlouvy s DPP, odmítl i Městský soud. Ve druhém odstavci jsme nahradili nepřesnou druhou větu: "Po odvolání věc Městský soud v Praze vrátil soudu první instance, ten loni potvrdil odmítnutí žaloby s odůvodněním, že firma Rencar nedodala podklady, podle kterých by měl mezi oběma společnostmi existovat závazný smluvní vztah" na přesnou: "Rencar se odvolal k Městskému soudu v Praze, ten věc loni vrátil prvoinstančnímu soudu kvůli tomu, že z části žaloby nebylo zřejmé, určení existence jakého právního vztahu se žalobce domáhá. Obvodní soud pro Prahu 9 pak loni žalobu odmítl projednat s odůvodněním, že firma nedoplnila podklady, podle kterých by měl mezi oběma společnostmi existovat závazný smluvní vztah." Ve třetím odstavci jsme zpřesnili první větu: "Městský soud koncem letošního ledna původní rozhodnutí potvrdil," na úplné: "Městský soud koncem letošního ledna loňské rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 9 potvrdil,". V 6. odstavci jsme opravili: "Ředitel podniku Petr Witowski ocenil, že soud s konečnou platností rozhodl a dal zapravdu argumentaci DPP, že smlouva je neplatná" na přesné: "Nesmírně mě těší, že soud s konečnou platností rozhodl a dal za pravdu naší dlouhodobé argumentaci, že smlouva s RENCARem je neplatná,“ uvedl ředitel DPP Petr Witowski. V 1. a 4. odstavci jsme doplnili reakci firmy Rencar.