Soud: Dráhy musí platit za zpoždění i kvůli špatnému počasí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

Výmluva na vyšší moc nepřipadá v úvahu, rozhodl Evropský soudní dvůr. Podle jeho verdiktu musí železniční dopravci odškodnit cestující, i pokud je spoj zpožděný kvůli stávce či špatnému počasí.

Soudní verdikt se týká všech evropských železničních dopravců a ruší tu část jejich obchodních podmínek, která odškodnění v případě zásahu vyšší moci vylučuje. Rozhodnutí se vztahuje jen na železniční společnosti.

Podle současných evropských pravidel mají cestující nárok na vrácení nejméně čtvrtiny jízdného, pokud má vlak zpoždění jednu až dvě hodiny. Pokud zpoždění přesáhne dvě hodiny, musí dopravce zákazníkovi vrátit alespoň polovinu ceny.

Evropský soud zavádí nová pravidla na základně sporu rakouských drah ÖBB s nadřízeným úřadem. Ten firmu nutil, aby ze svého přepravního řádu vymazala bod o vyšší moci. ÖBB se kvůli tomu obrátila na správní soud, který Evropský soud požádal o výklad unijního práva.

ČD zaplatí statisíce ročně

Soud rozhodl, že dopravci nemohou být odpovědní za škody, které cestujícím vzniknou například kvůli stávce strojvůdců či pádu stromu na trať. Firmy ale musí vrátit část jízdného, protože nesplnily svou část smlouvy a zákazníka nedovezly včas.

Stejně jako další železniční dopravci nyní odškodnění v případě zásahu vyšší moci nevyplácejí ani České dráhy. „S aktuálním rozhodnutím Evropského soudu se teprve seznámíme a náš postup budeme koordinovat s ostatními evropskými železnicemi EU,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Od začátku roku do konce srpna Dráhy řešily 1960 žádostí o odškodnění a zákazníkům zaplatily přes 480 tisíc korun. Dalších skoro 130 tisíc korun ČD zaplatily za taxi pro cestující, kterým kvůli zpoždění ujel poslední spoj do jejich cílové stanice.

Vyplacené odškodnění u ČD
2012 1-8/2013
Počet žádosti ve vnitrostátní dopravě 1169 1109
Vyplacené odškodné (v Kč) 63 959 71 716
Počet žádosti v mezinárodní dopravě 1251 851
Vyplacené odškodné (v Kč) 521 581 409 812
Počet žádosti o taxi 220 2018
Vyplacené odškodné (v Kč) 129 892 129 856

Zdroj: ČD

S novými pravidly ale zřejmě hodnota vyplaceného odškodnění prudce stoupne. Dráhy totiž uvádějí, že více než 37 procent ze zpožděných vlaků se loni zdrželo právě kvůli vyšší moci. Na čas dojelo 93,1 procenta spojů.

Kromě vrácení části jízdného za zpoždění mají cestující nárok na odškodnění i v případě, že kvůli menšímu zpoždění nestihnou navazující spoj a jejich výsledné zpoždění tak překročí alespoň jednu hodinu. Pokud si cestující požádá, má nárok i na okamžité vrácení peněz v hotovosti. Dopravce nemusí jízdné vracet, pokud by vyplácel méně než čtyři eura nebo sto korun.