Správa železnic dostala pokutu za vyloučení Skansky z tendru

železnice

železnice Zdroj: E15

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 900 tisíc korun. Chybovala v zakázce o objemu 237 milionů korun na modernizaci tratě mezi Lysou nad Labem a Prahou-Vysočany. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

SŽDC proti rozhodnutí ÚOHS podá rozklad k předsedovi antimonopolního úřadu. Bude navrhovat, aby napadené rozhodnutí zrušil a správní řízení zastavil, sdělil mluvčí firmy Pavel Tesař. Správa železnic chybovala podle ÚOHS tím, že z tendru neoprávněně vyloučila společnost Skanska, jejíž nabídka byla o více než čtvrtinu nižší než nakonec realizovaná cena.

Podle SŽDC byla u některých objektů stavby nabídka Skansky mimořádně nízká. Po firmě chtěla zdůvodnění cen. Zadavatel konkrétně požádal o rozepsání agregovaných položek v nabídce podle podrobných technických specifikací a o ověření cen dodávek u jednotlivých dodavatelů. Skanska požadované vysvětlení předložila, byla však přesto zadavatelem vyloučena se zdůvodněním, že jednotlivé ceny nebyly podloženy patřičnými podklady.

Podle ÚOHS byl tento postup nezákonný. „Skanska požadavky zadavatele na vysvětlení mimořádně nízké nabídkové ceny splnila, neboť položky rozepsala a uvedla jednotkové ceny dodávek a montáže i ceny od dodavatelů. Zadavatel nemohl uchazeči vytýkat absenci dalších dokumentů zdůvodňujících mimořádně nízkou nabídkovou cenu, když žádné další podklady ve své žádosti nepožadoval,“ uvedl předseda úřadu Rafaj.

„Neshledá-li šéf ÚOHS důvody pro zastavení správního řízení, bude SŽDC požadovat, aby napadené rozhodnutí zrušil, pokud jde o výrok o vině i o výši uložené sankce, a věc vrátil k novému projednání,“ uvedl mluvčí SZĎC.

Podle SŽDC nabídka Skansky vykazovala na rozdíl od ostatních nabídek znaky mimořádně nízké nabídkové ceny. „Důvodem pro podání rozkladu je skutečnost, že uchazeč nebyl vyloučen z důvodu nepředložení 'patřičných podkladů', nýbrž proto, že ve svém zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny neuvedl žádná objektivní fakta, kterými by vysvětlil důvod mimořádně nízké nabídkové ceny obsažené v jeho nabídce tak, jak vyžaduje zákon o veřejných zakázkách,“ dodal mluvčí.