Správa železnic přijme stovky zaměstnanců, zbavila se jich za Bárty

Ilustrační foto železnice

Ilustrační foto železnice Zdroj: David Vagaday

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která spravuje většinu české železnice, chce do konce letošního roku přijmout zhruba dvě stovky zaměstnanců. Nábor nových lidí už schválila správní rada státní organizace. Do konce příštího roku přijmou železničáři celkem 470 lidí. Půjde zejména o bývalé zaměstnance dělnických profesí.

„Jde například o elektromontéry. Dokončuje se spousta investic a je potřeba, aby se o majetek měl kdo starat,“ cituje šéfa správní rady Vladimíra Novotného , který o nabírání informoval. Zmíněných profesí se podle deníku SŽDC zbavovala v době ministrování Víta Bárty. Při hledání pracovníků bude nyní SŽDC spolupracovat s úřady práce.

SŽDC odmítá, že by navyšování počtu zaměstnanců souviselo s bezpečností dráhy. „Navyšování počtu zaměstnanců souvisí s potřebou zajistit čerpání zvýšeného přídělu finančních prostředků na modernizaci a provozuschopnost v příštím roce i v letech následujících,“ řekl mluvčí Jakub Ptačinský.

Správa převezme lidi z drah

Firma nyní zaměstnává 17 200 lidí. Podnik by měl také převzít zaměstnance Českých drah, kteří mají na starosti správu nádraží, protože SŽDC nádraží od ČD koupí. Půjde o stovky lidí.

Během příštích let ale ubude výpravčích, železnice totiž postupně přejde na dálkové řízení, kdy se bude provoz na většině tratí řídit z Prahy a Přerova. Změna se dotkne až dvou tisícovek lidí. Podle vedení má jít o přirozené odchody do důchodu, z části výpravčích se stanou dispečeři dálkového řízení.

Loni SŽDC na mzdách vyplatila šest miliard korun, což se zhruba rovná výši vybraných poplatků za použití kolejí.