Správa železnic propustí více úředníků, než původně odhadovala

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) propustí v souvislosti s chystanou reorganizací krajských a stavebních správ až 500 úředníků. Státní organizace ke konci roku zruší 13 krajských poboček a tři stavební správy, nahradí je sedm krajských správ a dvě správy stavební. Podnik zaměstnávající 18 tisíc lidí se tím snaží ušetřit provozní náklady.

„Je to zpřesněné číslo, oněch 300 lidí byl odhad z počátku reorganizací,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Zaměstnance bude společnost propouštět ve třech vlnách. První dostanou výpověď k 1. lednu, druhá fáze propouštění nastane k 1. březnu a závěrečná třetí vlna se prý uskuteční k 1. dubnu příštího roku.

„Po sloučení organizačních jednotek budou některé pozice redundantní, tam předpokládáme snižování stavů,“ řekl deníku E15 již dříve šéf SŽDC Pavel Habarta. Většina propuštěných lidí odejde z administrativy.

Restrukturalizací krajských poboček pokračuje státní organizace ve změnách, které započaly v dubnu. Tehdy personálním zemětřesením prošlo pražské ředitelství, z osmi úseků řízených náměstky zbyly čtyři, odešlo 30 lidí včetně vedoucích zaměstnanců.

Zrušeny budou krajské správy v Karlových Varech, Liberci, Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích a v Jihlavě, stavební správa skončí v Plzni.

SŽDC jako investor do výstavby a modernizace kolejí utratila letos přes 11 miliard korun, příští rok to má být ještě o devět miliard více. Na údržbu vynaložila kolem sedmi miliard korun. Organizace šetří mimo jiné prodejem nepotřebného majetku. Za poslední čtyři roky se zbavila budov a pozemků v hodnotě miliardy korun.