Správa železnic prošla personálním otřesem

Pavel Habarta, SŽDC

Pavel Habarta, SŽDC Zdroj: E15, Anna Vackova

Správa železniční dopravní cesty dnes zažila personální zemětřesení ve svém nejvyšším vedení. Šéf SŽDC Pavel Habarta odvolal dva ze čtyř svých náměstků.

Dnes ve funkci skončili ekonomický náměstek Vladimír Filip a náměstek pro provozuschopnost dráhy Vojtěch Kocourek. Informaci serveru E15.cz bez dalších detailů potvrdil mluvčí státní organizace Pavel Halla. Neuvedl ani, kdo odcházející manažery nahradí. „Důvody netuším, ani po nich nepátrám. Jak jsem byl jmenován, tak jsem byl odvolán, beru to jako profesionál,“ řekl serveru E15.cz Kocourek. Ministr dopravy Pavel Dobeš ke změnám v SŽDC pro E15.cz uvedl, že je vnímá pozitivně.

Celou situaci může rozlousknout už zítřejší zasedání správní rady, na které se zřejmě dostaví - oproti všem zvyklostem - i ministr dopravy.

Zemětřesení je zřejmě výsledkem pnutí mezi Věcmi veřejnými a ODS o vliv na organizaci, která ročně rozdělí stavebním firmám desítky miliard korun.

Spekuluje se i odvolání samotného Habarty. „To myslím není aktuální,“ řekl člen správní rady SŽDC a náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl. „První by se o tom dozvěděla správní rada,“ uvedl k přípdnému odvolání Habarty ministr Dobeš.