Start linky z Šanghaje do Prahy se odkládá, China Eastern nemá povolení

China Eastern Airlines

China Eastern Airlines Zdroj: Kiefer., Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Aerolinky China Eastern odložily otevření linky z Šanghaje do Prahy. Její start se z původně plánovaného 2. dubna odkládá až na 22. června. Mění se i dny a časy letů. Aerolinkám se totiž stále nedaří získat souhlas čínských úřadů s otevřením nové linky.

China Eastert stále plánují létat do Prahy třikrát týdně, původně oznámené úterní, čtvrteční a sobotní lety se posouvají na středu, pátek a neděli, napsal server airlineroute.net s odvoláním na čínského dopravce.

Mění se i časy – místo půl hodiny po poledni bude Airbus A330 China Eastern ze Šanghaje odlétat 0:45 a do Prahy dorazí v 6:35 ráno. Po dvouhodinové přestávce vyrazí na cestu do Šanghaje, kam přiletí další den v 1:05.

Změny na lince potvrdila i mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. Ani nový termín otevření linky ovšem nemusí být konečný. „I v případě nového termínu se stále jedná pouze o záměr. Aerolinkám totiž ještě chybí některé povolení na čínské straně,“ uvedla pro E15.cz.

Chybí povolení

Jak nedávno pro týdeník Euro uvedl zakladatel Čínsko-českého leteckého spolku Petr Hýl, zavedení linky blokuje Čínský úřad pro civilní letectví. „Důvodem je společnost Hainan Airlines. Když se dohadovalo zavedení přímé linky z Pekingu, tak požádala o šestileté ochranné opatření, aby žádná další firma nedostala povolení létat do České republiky. Jak dlouhé nakonec dostala, to nevím. Tak či tak, zatím co čínský úřad dodržuje,“ vysvětlil Hýl.

China Eastern by mohly administrativní překážku překonat podobně jako Sichuan Airlines, které povolení rovněž nezískaly. Aerolinky začaly od začátku března z Čcheng-tu do Prahy vysílat charterové lety, na které nepotřebují povolení.