Stát nestihl včas drážní novelu, hrozí vyšetřování z Bruselu

Železnice

Železnice Zdroj: ctk

Česko si svou liknavostí přidělalo další vroubek u Bruselu. Ve druhé polovině června uplynula lhůta pro překlopení některých železničních pravidel do českého práva. Ministerstvo dopravy si ale s novelou drážního zákona dává na čas, nejdříve by mohla platit od ledna. Jako prioritu ji přitom uváděla celá řada předchozích ministrů.

Republice teď hrozí vyšetřování ze strany Evropské komise, popřípadě soud a pokuta. Té se ale ministerstvo neobává. „Takový vývoj by dle našich zkušeností nastal až v případě podstatně delšího prodlení,“ konstatoval mluvčí Tomáš Neřold.

Novela má například omezit pravomoci Drážní inspekce, která se podle komise dostává v některých svých činnostech do střetu zájmů. Především ale lépe vymezí vztahy mezi Správou železniční dopravní cesty a jednotlivými dopravci. Jde hlavně o to, aby správa železnic z pozice přirozeného monopolu nediskriminovala některé dopravce v přístupu na koleje. Zpřesnit se mají i pravidla pro výluky.

Zároveň s novelou zákona o drahách se utváří i zákon o vzniku Úřadu pro ochranu podnikání v dopravě, přezdívaného také drážní superúřad. Tam by se podle představ ministerstva měli uplatnit nepotřební lidé z inspekce a nynějšího Drážního úřadu. Nový regulátor získá výrazné pravomoci, bude například řešit spory mezi dopravci o kapacitu.