Stát přišel o většinu v ČSA, podíl získal Travel Service

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CSA

České aerolinie jsou ode dneška většinově soukromou společností. Český letecký dopravce Travel Service totiž převzal 34 procent akcií a stal se tak druhým největším akcionářem ČSA. Završila se tak složitá transakce, ve které hrál důležitou roli i druhý soukromý akcionář, společnost Korean Air. Ta vlastní 44 procent akcií. Státu tak zbyl už jen pětinový podíl.

Travel Service chce během následujících několika týdnů prozkoumat finanční kondici Českých aeroliniích. „Z dosud nepotvrzených informací vyplývá pouze to, že od doby podepsání smlouvy s Korean Air Lines poklesl vlastní kapitál společnosti České aerolinie o zhruba 500 milionů korun, čímž se dostal do záporných čísel v řádu stovek milionů korun a kumulovaná ztráta společnosti se přiblížila částce 5,5 miliardy korun,“ uvedl Travel Service v tiskovém prohlášení.

Společnost ze skupiny Unimex podnikatele Jiřího Šimáně získala akcie přes Korean Air, které na ně měly předkupní právo. Transakci už v prosinci schválily antimonopolní úřadu EU a několika dalších zemí, samotný převod akcií ale vázl.

Jedním z důvodů mohlo být rozladění Korean Air nad personálními změnami, které ministr financí Andrej Babiš prosadil ve vedení Českého aeroholdingu. Skrze něj vlastní stát akcie ČSA.

Vstupem Travel Servisu do ČSA se naplňuje dlouholetý Šimáněho záměr. Podnikatel má nyní před sebou úkol vrátit dlouhodobě ztrátové ČSA do zisku.

„České aerolinie považují vstup dalšího soukromého akcionáře za důležitý krok k posílení privátního kapitálu ve společnosti a jako příležitost pro další rozvoj ČSA do budoucna,“ uvedl mluvčí Daniel Šabík. Podle něj bude představenstvo firmy pracovat i nadále ve stejném složení, v čele nyní stojí Jozef Sinčák. Personální změny přicházejí v úvahu v dozorčí radě. Státní Český aeroholding v tiskovém prohlášení uvedl, že se bude na řízení ČSA podílet „v rozsahu odpovídajícímu svému minoritnímu podílu“.

Travel Service přebírá díky svému růstu z minulých let národního dopravce jako větší partner. ČSA se naopak neustále zmenšují. Ještě před několika lety by to přitom bylo naopak. Loni Travel Service přepravil na svých linkách 4,45 milionu lidí, s ČSA jich letělo 2,27 milionu.

Pavel Páral: ČSA jsou důkazem Babišova selhání