Stát v dubnu vypsal skoro stejně projektových tendrů jako za celé čtvrtletí

Ilustrační foto stavby

Ilustrační foto stavby Zdroj: ctk

Stát pokračuje v razantním plánování staveb. V dubnu vypsal zakázky na projektové práce za 345 milionů korun, což je výrazně nejvíce od začátku letošního roku. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research. Za celé první čtvrtletí přitom veřejná správa vypsala tendry za 398 milionů korun.

Projektové firmy ve Věstníku veřejných zakázek v dubnu našly celkem 25 nových veřejných zakázek. Od začátku roku tak počet vypsaných tendrů vzrostl meziročně o 97,5 procenta.

„Od začátku roku 2015 oznámily úřady výběrová řízení na projektové práce v celkové hodnotě 747 milionů korun. Jejich hodnota v porovnání se stejným obdobím roku 2014 nepatrně vzrostla o 1,4 procenta. Počet vypsaných soutěží se ale téměř zdvojnásobil,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Stát se tak podle stavařů snaží dohnat zpoždění, které v přípravě staveb v minulých letech nabral. „Pokračující růst projektových zakázek potvrzuje snahu zejména veřejného sektoru o intenzivní investiční přípravu, která byla v posledních letech téměř zastavena. Nedostatečná projektová příprava je stále jednou z hlavních příčin malé připravenosti projektů pro čerpání finančních zdrojů z EU,“ podotkl člen představenstva stavební společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda.