Stát zastavil tok peněz do Ředitelství vodních cest

Jezy na Labi

Jezy na Labi Zdroj: profimedia.cz

Vodní cesty se ocitly na suchu. Tak by se dala s trochou nadsázky shrnout situace, do které se dostala státní investorská organizace Ředitelství vodních cest (ŘVC).

Fondu dopravní infrastruktury došla trpělivost a pozastavil veškeré proplácení faktur předložených ŘVC. Rozbuškou byla studie s příkladně byrokratickým názvem „Zhodnocení mezinárodní pozice z hlediska bilaterálních a multilaterálních vztahů týkajících se rozvoje vodní dopravy a posouzení právních důsledků jednotlivých variant financování.“ Tu si nechalo ŘVC zpracovat externí firmou a zaplatilo za ní přes dva miliony korun.

„Po jejím prostudování fond konstatoval významné pochybnosti ohledně celkového přínosu studie a přiměřenosti její ceny,“ píše se ve zprávě fondu dopravy. Úředníkům na fondu dopravy se nelíbí ani skutečnosti, že ŘVC chtělo studii proplatit v rámci projektu sporného zdymadla u Děčína, navíc příslušnou smlouvu nezveřejnilo na svém webu, jak mu ukládá zákon.

„Pokud nebude ŘVC ČR schopno její zveřejnění doložit, jedná se o porušení zákona o veřejných zakázkách a věc bude předána k přezkoumání finančnímu úřadu,“ konstatuje fond. Ten zároveň prověřil dostupnost i dalších smluv, které ŘVC uzavřelo, a zjistil stejné utajení. Na základě toho pak ředitel fondu Tomáš Čoček všechny platby až do vyřešení kauzy zastavil.