Státní recept na stočenky: Zrušit polopřevody a evidence kilometrů u STK

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Přetáčení tachometrů by mělo zabránit zrušení takzvaných polopřevodů, kdy je automobil již u původního majitele odhlášený a kdy ještě není známý nový majitel. Na toto období by musel vozidlo na sebe přihlašovat prodejce ojetých vozidel, při čemž by byl zaevidovaný stav tachometru. Řekl to ministr dopravy Antonín Prachař. Od těchto změn obsažených v chystané novele zákona o provozu na pozemních komunikacích očekává snížení množství podvodů.

Kvůli pozměňování údajů v tachometrech zasedala komise složená ze zástupců ministerstev spravedlnosti, dopravy, financí, vnitra, a průmyslu a obchodu. Podle ní by problémy s klamáním zákazníků vyřešilo, kdyby bylo nabízení služeb spojených se stáčením tachometru nezákonné.

Dále navrhla povinnost zaznamenávat stav tachometru při technických kontrolách a tyto údaje shromažďovat ve veřejně dostupné databázi, uvedl v dnešní tiskové zprávě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Autobazary se bouří, hrozí jim prý

Se zaznamenáváním stavu tachometru na Stanicích technické kontroly (STK) počítá i návrh z dílny ministerstva dopravy. Součástí převodu aut na autobazary by totiž byla povinná návštěva původního majitele a prodejce na STK právě za účelem zaznamenání dat.

Proti návrhu se už postavila Asociace prodejců použitých automobilů - Autobazarů (APPAA), podle které zpřísnění pravidel bude pro řadu autobazarů likvidační a postihne zejména prodejce na menších městech, kteří mají daleko ke stanicím STK.

Podle asociace na tom vydělá pouze stát, který tak získá navíc poplatky za přihlašování vozidel a notáři, kteří budou ověřovat plné moci od původních majitelů.

V Česku loni podle společnosti Cebia změnilo majitele asi 570 tisíc ojetých osobních vozů s průměrnou cenou 159 tisíc korun. Z toho zhruba 220 tisíc aut mělo stočený tachometr, nejčastěji o 100 tisíc kilometrů. Celkem je podle společnosti v Česku nejméně půl milionu aut se stočeným počtem kilometrů.