Stávka nebude. Letušky a stevardi se s ČSA dohodli na kompromisu

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: CSA

Letušky a stevardi Českých aerolinií nakonec nevstoupí do stávky proti propouštění a snížení mezd, kterou vyhlásili na čtvrtek 30. října. Vedení aerolinek se s nimi dohodlo na kompromisu.

Zástupci odborů upustí od chystaných protestů a zruší současnou stávkovou pohotovost, management se pak zavázal „snížit dopad na aktuální propouštění“, uvedly aerolinky. „Základní parametry restrukturalizačního plánu se touto dohodou nemění,“ dodal předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř. Dopravce chtěl původně stávce zabránit soudní cestou.

Dopravce by nakonec mělo opustit 71 letušek a stevardů, řekl ČTK předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Část z nich už podala výpověď sama výměnou za déle vyplácené odstupné. O místo by rovněž mělo přijít 65 pilotů a na tři desítky administrativních pracovníků.

Původně přitom chtěly aerolinky propustit 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 dalších pracovníků. „Jsme rádi, že se nám podařilo uchránit dodatečná pracovní místa palubních průvodčích v ČSA nad rámec plánovaného propouštění,“ sdělila Petra Posová, předsedkyně Odborové organizace palubních průvodčí.

Vedení ČSA začalo výpovědi pilotům a palubnímu personálu rozdávat ve čtvrtek. Restrukturalizaci společnosti, která loni vykázala ztrátu 922 milionů korun, ve čtvrtek podpořil i menšinový vlastník Korean Air.

ČSA nyní zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a téměř 270 pracovníků v administrativě. V roce 2011 dopravce podle výroční zprávy zaměstnával bezmála 1500 lidí, z toho 292 pilotů a 613 letušek a stevardů. Rok předtím dopravce zaměstnával přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčích.

ČSA
České aerolinie patří mezi nejstarší letecké přepravce, v poslední době ale měly velké hospodářské těžkosti, které vyústily až v loňský prodej velké části akcií firmy společnosti Korean Air. V roce 2010 čítala flotila ČSA pět desítek letadel a aerolinie zaměstnávaly zhruba 3300 lidí.
Ke konci letošního srpna zaměstnávaly ČSA podle Šabíka více než 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčí a téměř 270 pracovníků v administrativě. Loni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.