Stávka německých strojvůdců: vlaky do Česka měly až tři hodiny zpoždění

Deutsche Bahn

Deutsche Bahn Zdroj: CTK/AP

Německo zažilo stávky u dvou obřích dopravních firem, v obou případech na ně doplatili i čeští pasažéři. Nejdříve v pátek večer stávkovali piloti Lufthansy a dnes ráno na ně navázali strojvůdci Deutsche Bahn. Ti od šesté do deváté hodiny ranní protestovali za vyšší platy a kratší pracovní dobu. Jejich stávka až o tři hodiny zpozdila také rychlíky do Česka.

„Největší dopad byl u prvních ranních vlaků z Německa. U pozdějších spojů, které vyjíždějí po ukončení stávky, další omezení neočekáváme,“ uvedla pro ČTK mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Přeshraniční regionální vlaky byly kvůli stávce odřeknuty.

Stávka zasáhla dálkovou a regionální dopravu i městské rychlodráhy v Berlíně a Hamburku, celkem se desítek tisíc cestujících. Strojvůdci DB stávkovali za zlepšení platových podmínek už v pondělí večer. „ze strany zaměstnavatele ale od té doby nedošlo k žádnému posunu,“ uvedl šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky.

Pokud ani nyní nedojde k dohodě, není podle něj vyloučena ani časově neomezená stávka, o které bude GDL jednat „v příštích dnech“. „Když s námi dráha nebude jednat, nemáme jinou možnost,“ řekl podle DPA Weselsky.

Na nádraží v Mnichově i Hamburku se dnes tvořily u přepážek dlouhé fronty. Pracovníci drah čekajícím cestujícím rozdávali kávu a potvrzení o zpoždění vlaků. Informační servis v době stávky zajišťovalo v Německu několik stovek zaměstnanců.

Zpožděné vlaky do Česka

Vlaky jedoucí z Německa nabraly ráno až tříhodinová zpoždění. U spoje EC 171, který jede z Berlína přes Prahu do Budapešti, dráhy připravily náhradní soupravu, která vyjela z Prahy v pravidelný čas 11:39. Podobné opatření dráhy předpokládají také u spoje EC 173 z Hamburku do Villachu v Rakousku. Zpoždění nabraly také noční spoje EN 457 (Amsterdam - Berlín - Praha) a EN 459 (Curych - Praha).

Odbory GDL žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 tisíci a 46 tisíci eury (998 tisíc a 1,27 milionu Kč) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

Stávka pilotů Lufthansy postihla 26 tisíc pasažérů
Kvůli páteční šestihodinové stávce pilotů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zrušily německé aerolinky Lufthansa 218 letů, mezi nimi i spoje do Prahy. Protest skončil ve 23:00. Stávka postihla asi 26 tisíc cestujících a škody jsou v řádu milionů eur. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit, který stávkuje kvůli sporu o důchodový program, ale už upozornil, že je připraven uspořádat v následujících dnech další stávky.
Rušení spojů postihlo i linku mezi Frankfurtem a Prahou. Lufthansa odvolala spoje, které měly z Frankfurtu do české metropole odletět v 17:20 a 21:55. Zrušeny byly také lety z Letiště Václava Havla do Frankfurtu, které měly z Prahy odletět v 18:25 a v 19:30.
Piloti stávkují kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod. Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.