Středočeský kraj souhlasí s dostavbou vodochodského letiště

Vizualizace letiště Vodochody

Vizualizace letiště Vodochody

Středočeský kraj souhlasí s dostavbou letiště ve Vodochodech, pokud investor zohlední připomínky obcí v okolí letiště a minimalizuje hluk. O podpoře projektu rozhodli dnes krajští radní, média o tom informoval hejtman David Rath (ČSSD).

Radní se podle něj měli vyjádřit k dokumentaci o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Usnesli se, že záměr společnosti Penta podpoří.

„Pokrok nelze zastavit a aglomerace Prahy a Středočeského kraje si druhé letiště zaslouží,“ uvedl Rath. Radní k tomuto stanovisku podle hejtmana přiměly i bezpečnostní důvody. „Rozdělit riziko mezi dvě letiště je na místě,“ dodal.

O modernizaci letiště a rozšíření provozu ve Vodochodech se hovoří už několik let, samospráva v okolních obcích je ale vesměs proti. Letiště, ležící severně od Prahy, chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících především nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Letiště má konkurovat zejména pražské Ruzyni, kde se počet cestujících pohybuje kolem 12 milionů ročně.