Strnad za stovky milionů prodal letištní překladiště Skyport

„Poslední rok ukázal, jak moc důležité je nákladní infrastruktura v oblasti letectví,“ řekl šéf společnosti Ventus Andy Popovich.

„Poslední rok ukázal, jak moc důležité je nákladní infrastruktura v oblasti letectví,“ řekl šéf společnosti Ventus Andy Popovich. Zdroj: Letiště Praha

Americká investiční společnost Ventus a Singapurský fond Sky Logistika získali překladiště Skyport, které zajišťuje odbavování nákladů na pražském Letišti Václava Havla a které původně patřilo stíhanému podnikateli Františku Savovovi. 
Prodávajícím je skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. Investice šla do vyšších stovek milionů korun, potvrdil deníku E15 mluvčí tuzemské skupiny Andrej Čírtek.
Czechoslovak Group zatím nechce transakci komentovat. Ventus pro server Aircraftweek nicméně prozradil motiv akvizice.
4
Fotogalerie

Americká investiční společnost Ventus a singapurský fond Sky Logistica získaly firmu Skyport, která zajišťuje odbavování nákladů na pražském Letišti Václava Havla. Prodávajícím je skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. Hodnota transakce dosáhla vyšších stovek milionů korun, potvrdil deníku E15 mluvčí tuzemské skupiny Andrej Čírtek.

„Poslední rok ukázal, jak moc důležitá je nákladní infrastruktura v oblasti letectví,“ řekl šéf společnosti Ventus Andy Popovich magazínu Air Cargo Week. „Investice do automatizace a moderních provozů je v tomto segmentu klíčová a jsme rádi, že nám v těchto investicích pomůže náš obchodní partner,“ naráží Popovich na skutečnost, že se do dalšího rozvoje společnosti zapojí i fond Sky Logistica. Cílem nových majitelů je díky vyšší automatizaci výrazně navýšit kapacitu překladiště. 

Czechoslovak Group další informace k obchodu neposkytla.

Skyport podniká nejen v Praze, ale své služby nabízí rovněž v Bratislavě a v Košicích. V roce 2019 společnost ovládla skupina Czechoslovak Group. Tehdy média spekulovala, že ovládnutí Skyportu je součástí války rodiny Strnadů s podnikatelem Františkem Savovem. Kromě Skyportu se totiž tyto tábory střetly také o lounskou vagonku Legios či o vydavatelství Mladá fronta, které všechy původně patřily do Savovova podnikání. 

Převzetí se tehdy neobešlo bez zásahu antimonopolního úřadu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil skupině CSG pokutu ve výši 4,5 milionu korun za nedovolené uskutečňování spojení soutěžitelů před jeho povolením.

Úřad zjistil, že CSG vykonávala kontrolu nad Skyportem nejméně od září 2019, když například obměnila členy představenstva a dozorčí rady nabývané společnosti. V protiprávním jednání pokračoval nabyvatel až do vydání rozhodnutí o povolení spojení, tedy do března 2020.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i v hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Holdingu v roce 2019 vzrostly tržby meziročně o 48 procent na 11,5 miliardy korun a hrubý provozní zisk o 43 procent na 1,9 miliardy.