Student Agency loni vzrostl zisk o 13 procent, letos chce o 30

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Sedmicka/E15

Dopravní společnost Student Agency v loňském roce zvýšila obrat z 1,17 na 1,28 miliardy korun a dařilo se jí zvýšit i čistý zisk. Stoupl o 13 procent z 75,6 milionu na 85,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Brněnská firma podnikatele Radima Jančury chce mít v letošním roce obrat přes šest miliard a zisk vyšší až o 30 procent, řekl serveru iDnes.cz mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Letos totiž fakticky „proteklo“ firmou 5,5 miliardy korun, ovšem do účetnictví zahrnuje pouze provize z prodeje letenek, a nikoliv jejich úplné ceny.

Za růstem tržeb stojí nárůst prodeje autobusových jízdenek, letenek a zájezdů přes portál dovolena.cz. Klíčovým byznysem jsou pro Jančuru autobusy, které ve výnosech atakovaly miliardovou hranici. Naopak stále více do pozadí ustupují au-pair pobyty, s nimiž Student Agency začínala.

„Hodně nám rostl také byznys na Slovensku,“ řekl Ondrůj. V účetnictví není zahrnuta dceřinná společnost RegioJet, která loni začala provozovat dálkovou železniční dopravu z Prahy do Ostravy a také regionální dopravu na jihozápadním Slovensku.

Radim Jančura: Po Berlínu přijdou vlaky do Brna

Zajímavou položkou jsou i výnosy z reklamy. Proti roku 2010 vzrostly téměř o 300 procent na 387 milionů korun. Náklady na zaměstnance zůstaly prakticky nezměněné, přestože firma snížila jejich stavy z 859 na 812, přičemž vedoucích pracovníků ve firmě bylo loni 41 místo 65.