Student Agency začne v Německu jezdit na nové vnitrostátní lince

Autobus společnosti Student Agency

Autobus společnosti Student Agency Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Český autobusový dopravce Student Agency začne jezdit na druhé německé vnitrostátní lince. Od 1. prosince si budou moct cestující na trase z Prahy do Amsterdamu koupit jízdenku i pro vnitrostátní německou trasu. Dosud vnitrostátní přeprava možná nebyla. Společnost již v srpnu začala obsluhovat linku z Prahy do Hamburku.

Linka do Amsterdamu zastavuje v Norimberku, Würzburgu, Frankfurtu, Bonnu, Kolíně a Düsseldorfu. Ceny jízdenek budou začínat na pěti eurech (135 korun). Spoje na dané lince jezdí desetkrát za týden v každém směru.

Společnost začala jezdit na vnitrostátních německých linkách už v prosinci před dvěma lety mezi Norimberkem a Mannheimem, ovšem ve službách Deutsche Bahn. Až letos od 1. srpna začala jezdit ve svých barvách na lince do Hamburku. Za první tři měsíce ji využilo přes 3300 cestujících, autobusy zde jezdí dvakrát týdně v každém směru.

Podnik Radima Jančury se snaží v posledních letech expandovat převážně v zahraničí, protože český trh je již výrazně nasycený. Snaha rozšiřovat služby v Česku narazila například také na odmítnutí žádosti o licenci mezi městy Plzeň a Klatovy.

Na železnici se tolik nedaří

Pod značkou RegioJet jezdí vnitrostátní autobusy na Slovensku mezi Bratislavou a Banskou Bystricou a čerstvě také začal jezdit mezinárodní spoj z Bratislavy do Vídně. Německá dálková doprava se otevřela autobusům teprve před dvěma lety na jaře, kdy padl monopol pro železniční dopravu.

V železniční dopravě je Jančura méně úspěšný. Již dříve padl společný projekt vlaků z Prahy do Berlína s Deutsche Bahn a částečně se v prvním čtvrtletí příštího roku chce stáhnout z linky Bratislava - Košice.