Taxify následuje Uber. Upraví výpočet ceny

Taxify

Taxify Zdroj: Taxify

Estonská alternativní taxislužba Taxify mění způsob stanovení ceny za jízdné. Celkovou částku budou znát uživatelé předem. 

Alternativní taxislužby po měsících kritiky ze strany úřadů i tradiční konkurence pokračují ve změnách fungování tak, aby bylo co nejméně v rozporu se zákonem. Naposledy služba Taxify zrušila cenový rozptyl objednávek a začala uvádět přesnou kalkulaci za cestu, která se uživateli před objednávkou zobrazí.

„Tímto krokem chceme ještě dále vylepšit ochranu spotřebitele,“ říká Roman Sysel, který šéfuje službě v Česku a na Slovensku. Aplikace tak nyní bude počítat i s možnou hustotou dopravy tak, aby na kalkulaci neprodělal řidič ani pasažér. Právě kvůli eliminaci podobných vlivů, jako jsou kolony nebo dopravní nehody, služby částku nepočítaly přesně, ale nabízely cenový rozptyl. Se stejným krokem však již před půl rokem přišla v Praze společnost Uber.

Firmy cenu jízdného totiž nevypočítávají z magistrátních tabulek, ale upravují ji podle denní doby a poptávky. Právě na rozvolněnost ceny si stěžovali tradiční taxikáři, kteří jízdné vypočítávají z pevných částek pomocí taxametru. Problematiku kalkulace skrze aplikaci by však měla řešit novela zákona, která by mohla platit v příštím roce.

Nejedná se ale o jediný krok, kterým se alternativní taxislužby snaží vyhnout případným postihům. Firmy rovněž hromadně nabádají řidiče, aby absolvovali všechny potřebné zkoušky a obdrželi taxikářskou licenci. Například řidiči Uberu ji už mají všichni.