Téměř 100 let starý dopravce Yellow vozící pro Walmart krachuje. Z nezdaru obviňuje odbory

Yellow Corp

Yellow Corp Zdroj: ČTK

Yellow Corp
2
Fotogalerie

Americká přepravní společnost Yellow Corp (YELL.O) požádala o ochranu před bankrotem, píše agentura Reuters. Důvodem jejího nezdaru jsou rostoucí dluhy a napjatá jednání o smlouvě s americkými odborovými svazy Teamsters Union. Společnost vedla jednání s odbory ohledně vnitřní restruktualizace. Nedávno musela uklidnit 20 tisíc stávkujících zaměstnanců.

„S hlubokým zklamáním Yellow oznamuje, že končí,“ uvedl generální ředitel Darren Hawkins v nedělním prohlášení. Společnost v pondělí obvinila místní odbory z toho, že ji přivedly k bankrotu. Lidé z Teamsters už dříve uvedli, že Yellow navzdory ústupkům, které učinili zaměstnanci, byla špatně řízenou společností.

Téměř 100 let stará společnost, která podala návrh na konkurz u soudu v Delaware, odhadla svá aktiva a pasiva na miliardu až 10 miliard dolarů s více než 100 tisíci věřiteli. Krach společnosti Yellow, dříve nazývané YRC Worldwide, ohrožuje pracovní místa asi 30 tisíc lidí. Nákladní doprava v USA se zároveň potýká s propadem objemů zakázek.

Společnost v neděli uvedla, že hodlá plně splatit půjčku ve výši 700 milionů dolarů, kterou jí administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa poskytla na záchranu v roce 2020 v rámci pomoci při světové pandemii. Yellow přitom již v té době měla dlouhodobě problémy s hospodařením.

Obří dluhy

Společnost má dluhy ve výši 1,3 miliardy dolarů, které mají být splatné v roce 2024, a to včetně 567,4 milionů dolarů půjčených od soukromého věřitele, které musí splatit v červnu, a  státní půjčky splatné v září příštího roku. Firma má také revolvingový úvěr ve výši zhruba 450 milionů dolarů od syndikátu bank vedeného Citizens Bank NA, Merrill Lynch a dalšími, který vyprší v lednu 2024. Yellow poskytla ministerstvu financí 15,9 milionu svých kmenových akcií jako dodatečnou jistinu půjčky.

Yellow je jednou z největších amerických přepravních společností a dominantním hráčem v segmentu, který přepravuje náklad pro více zákazníků na jednom kamionu. Mezi její zákazníky patří velcí maloobchodníci jako Walmart a Home Depot či Uber Freight. Někteří však pozastavili převoz zásilek od Yellow z obav, že by mohly být ztraceny nebo uvíznout, pokud by dopravce zkrachoval.

Akcie společnosti v pondělí v předobchodní fázi trhu klesly o 25 procent na 2,66 dolaru. Minulý týden vzrostly pětinásobně po prudkém nárůstu zájmu drobných investorů.