Tipy na optimalizaci logistiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Od začátku globální hospodářské krize optimalizují všichni a všude a trend revidování zajetých postupů a skrytých nákladů se nevyhnul ani logistice. Jak na to, abyste se neztratili v číslech, ujetých kilometrech a skladových operacích a optimalizace stála za to?

1) Spočítejte si, kolik vás logistika stojí

2) Buďte in a modernizujte

V okamžiku, kdy víte, kolik za logistiku skutečně platíte, můžete uvažovat o modernizaci techniky a vybavení. Je vhodné investovat do zkušeného konzultanta, který vám poradí, jaké technologie se vám vyplatí. Může se jednat o nové nastavení procesů, ale i investice třeba do mobilních regálových systémů ve skladu či vysokozdvižných vozíků na CNG. Nepodléhejte mýtu, že vaše společnost je na zavádění logistických novinek příliš malá. I optimalizace vychystávacích tras vašich tří „ještěrek“ vám může ušetřit nemalé finanční prostředky i mnoho starostí. Chybovost a bezpečnost manipulace se zbožím se dá zlepšovat pořád. Navíc, výhod nejmodernějších technologií můžete využívat při nakontraktování externích partnerů.

3) Zlepšete servis pro vaše zákazníky

Konkurence na trhu je velká a v mnoha oborech jsou to právě přidané služby, které rozhodují o úspěšnosti značky. Inteligentní logistika může být právě takovou konkurenční výhodou. Outsourcujte přepravy a zaveďte on-line sledování zásilek. Tak budete mít nejen vy přehled o doslova každé míli, kterou vaše zboží urazí, ale i vaši zákazníci. Kvalitní logistický provider vám dokáže nabídnout i další vychytávky, například bezpapírovou fakturaci či elektronický doklad o doručení do několika minut po předání zásilky, na základě kterého můžete rychleji fakturovat i vy.

Ing. PolterIng. Polter

Ing. Jan Polter, obchodní a marketingový ředitel DACHSER Czech Republic