TMR chce investovat do zničené lanovky na Ještěd. České dráhy čekají na analýzu oprav

Zřícená kabina lanovky na Ještěd

Zřícená kabina lanovky na Ještěd Zdroj: ZZS Libereckého kraje

Skiareák Ještěd
Lyžování na sjezdovce Nová Skalka začíná letos 10. prosince.
Na Nové Skalce se začíná lyžovat 10. prosince. Loni bylo otevřeno jen několik dní.
Na Nové Skalce se začíná lyžovat 10. prosince. Loni bylo otevřeno jen několik dní.
Skiareál Ještěd
7
Fotogalerie

Od tragického zřícení lanovky Horní Hanychov-Ještěd uplynul více než měsíc. Její majitel České dráhy zadal zpracování analýzy neštěstí, která má být hotová začátkem příštího roku. Zájem o pomoc a spolupráci na projektu lanovky projevil také Igor Rattaj, majitel společnosti TMR, jež provozuje na Ještědu Skiareál a zahajuje tam provoz na nové sjezdovce Nová Skalka.

„Spolupráci jsem v souvislosti s lanovkou na Ještěd nabízel Českým drahám již v roce 2019. Říkal jsem, že místo oprav té současné bychom vystavěli za stovky milionů úplně novou, ale jednání k ničemu nevedla,“ uvedl Rattaj.

Zdůraznil, že je stále připravený do lanovky investovat, protože jí jinak hrozí zánik. „Na Ještěd je to krásná trasa, která už ale nebude, protože je lanovce 46 let a po říjnové tragédii je úplně na odpis,“ míní Rattaj.

Analýza zadaná Českými drahami má stanovit rozsah potřebných oprav a úprav lanové dráhy z komplexního pohledu včetně zvýšení komfortu, kapacity a dalších faktorů, které souvisejí s jejím provozem. „Porovnáno bude více možných variant obnovy, které budou zahrnovat rekonstrukci stávající dráhy, instalaci nového systému a další modernizace. Až na základě této analýzy bude rozhodnuto o dalším postupu a rozsahu obnovy,“ uvedl za České dráhy mluvčí  Petr Šťáhlavský. Možnost jednání a vstupu TMR do projektu nekomentoval.

Společnost TMR v libereckém Skiareálu loni před pandemickým zákazem provozu lyžařských středisek investovala 120 milionů korun a vystavěla 1,5 kilometru dlouhou sjezdovku Nová Skalka. Lyžařům se poprvé otevře v pátek 10. prosince od šesté hodiny při večerním lyžování.

Po loňské výstavbě Nové Skalky na ní letos přibylo energeticky úsporné LED osvětlení. „V porovnání s večerním lyžováním v minulosti, které se jezdilo na 380metrovém svahu, je toto úplně jiná úroveň,“ uvedl ředitel střediska Jakub Hanuš. Lyžování i ostatní služby podléhají ve středisku režimu proticovidových opatření.

„Základem je, že už při nákupu – online i offline – budou muset lyžaři prokázat splnění podmínky očkování/překonání nemoci,“ doplnil ředitel.