Turecké aerolinie obnovují provoz, z Istanbulu už začaly létat

Letiště v Istanbulu

Letiště v Istanbulu Zdroj: Milan Suvajac via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
14
Fotogalerie
Letecká společnost Turkish Airlines obnovila po zmařeném pokusu o převrat v zemi lety z mezinárodního letiště v Istanbulu, které je třetím nejvytíženějším na světě. Některé ze zahraničních aerolinek nicméně víkendové lety zrušily, uvedla agentura Reuters.

Síly věrné turecké vládě dnes potlačily poslední záchvěvy pokusu o puč. Na televizních záběrech ještě z páteční noci byly vidět tanky stojící před budovou letiště. Mluvčí Turkish Airlines uvedl, že se letový řád vrací do normálu, nicméně očekávají se některá zpoždění. Zpožděné budou i některé lety nízkorozpočtové aerolinky Pegasus Airlines.

Uzavření mezinárodního Atatürkova letiště v Istanbulu, ke kterému došlo v pátek pozdě v noci, vedlo k odklonu 35 letadel a zrušení 32 letů. Společnost British Airways ve svém prohlášení uvedla, že z preventivních důvodů zrušila veškeré dnešní lety do Turecka i jeden let nedělní.

Dění v Turecku sledujeme v on-line přenosu:

„Bezpečnost našich zákazníků a posádky byla vždy naší nejvyšší prioritou. Dokud si nejsme jistí, že je to bezpečné, let neuskutečníme,“ dodaly aerolinky. Podle britských úřadů každoročně Turecko navštíví přes 2,5 milionu britských občanů.

Německá společnost Lufthansa zrušila veškeré dnešní lety do Istanbulu a Ankary a zredukovala počet letů do letovisek Bodrum a Antalya. Stejně tak zrušilo veškeré lety do země - na příkaz prezidenta Vladimira Putina - i Rusko.

Do Prahy přiletělo letadlo z menšího istanbulského letiště

V 15:30 přistálo v Praze letadlo z menšího istanbulského letiště Sabihy Gökçenové, ještě odpoledne má spoj společnosti Pegasus Airlines letět zpátky do Turecka.

Vyplývá to z informací na webu pražského letiště. V letovém řádu je uveden ještě večerní spoj Turkish Airlines z Atatürkova letiště, který má v Praze přistát v 18:30 a za necelou hodinu letět zpět. Po nočním nezdařeném pokusu o vojenský převrat je ale situace v letovém provozu nad Istanbulem nepřehledná a průběžně se mění.

Ranní i odpolední spoje společnosti Turkish Airlines mezi Prahou a Istanbulem byly kvůli napjaté situaci v zemi zrušeny. Časně ráno ale z Ruzyně odletěla do letoviska Antalya zhruba stovka lidí se společností Travel Service a ČSA, dopoledne se desítky českých turistů v pořádku vrátily stejným letadlem zpátky do Česka. Žádné mimořádné události nezaznamenali.