Turecké aerolinie zrušily na 340 letů z Istanbulského letiště

Útok na istanbulském letišti

Útok na istanbulském letišti Zdroj: ctk/ap

Turecké aerolinie zrušily pro dnešek na 340 letů, které měly přistát či odlétat z Atatürkova letiště v Istanbulu. Provoz na letišti, kde v úterý večer sebevražední atentátníci zabili nejméně 36 lidí a dalších téměř 150 zranili, byl částečně obnoven. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi. Všichni mrtví ale ještě nebyli identifikováni.

Mezi Prahou a Istanbulem byly na dnešek původně plánovány tři zpětné spoje společnosti Turkish Airlines. „Odpolední, který měl přiletět ve 13:40 a odletět zpět do Turecka ve 14:35, byl zrušen,“ řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Ranní spoj, který měl v 9:00 přistávat v Praze, v tento čas teprve odlétá z Istanbulu. Večerní linka s příletem v 18:30 je zatím beze změny.

Turecké aerolinky rovněž uvedly, že cestující si mohou zdarma přeobjednat či vrátit objednané lety až do 5. července. Také Americký Federální úřad pro letectví (FAA) bezprostředně po útoku zrušil všechny lety mezi Spojenými státy a Istanbulem. Po několika hodinách ale zastavení letů zrušil.

Žádné letadlo do Istanbulu dnes nemělo podle prvních informací odletět ani z berlínského letiště Tegel, uvedl jeho mluvčí Lars Wagner pro agenturu DPA. Zrušeno byl všech pět pravidelných linek. Později ale Wagner uvedl, že jeden let odletí a o osudu dalších mají podle něj rozhodnout turecké aerolinky. Do Istanbulu v úterý večer podle DPA také nedoletěl letoun tureckých aerolinií s 209 pasažéry, který byl nejprve odkloněn do Ankary, ale nakonec se vrátil do Berlína.

K útoku na jedno z nejrušnějších letišť v Evropě se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem stojí radikální hnutí Islámský stát. Útok odsoudila řada nejvyšších představitelů zemí světa a například i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Spojenci v NATO stojí solidárně s Tureckem a budou společně bojovat proti terorismu ve všech jeho formách,“ napsal Stoltenberg na stránkách aliance.

Podle tureckých úřadů je většina z obětí turecké národnosti, jsou ale mezi nimi i cizinci. Jejich původ zatím není znám. Podle agentury TASS je mezi zraněnými jeden ruský občan.