U exotických dovolených nabývají vrchu pravidelné linky

Letiště Frankfurt

Letiště Frankfurt Zdroj: Profimedia

Sezona exotických dovolených v teplých krajích je v plném proudu, letošek přitom přinesl několik nebývalých trendů. Ústup ze slávy zaznamenaly agentury například u Kuby, naopak vyprodanost asijských destinací je rok od roku rychlejší. Mění se i způsob dopravy, zatímco kapacita na charterech zůstává stejná jako loni, cestovní kanceláře si pro sebe blokují stále více místa na pravidelných linkách. Řada prosincových odletů už je přitom vyprodaná.

„Asie na pravidelných linkách v nízkých ekonomických třídách je beznadějně pryč. Klienti nakupují čím dál dříve díky předchozím zkušenostem,“ uvedl marketingový ředitel největšího internetového prodejce Invia.cz Michal Tůma. Místa už prý nejsou ani na charterech do Thajska, na Maledivy, Zanzibar či Kapverdy, přímá linka na Srí Lanku je plná z více než 80 procent. „Obecně lze říci, že největší komplikací je letecká doprava do místa, samotné ubytování lze stále v daných destinacích najít,“ doplnil Tůma.

Mění se i preference klientů. Výrazně v žebříčku agentury klesla Kuba, kupředu se posunuly Kapverdy, Dominikánská republika a Thajsko. Tůma si to vysvětluje širší nabídkou a lepší cenou u vyšších kategorií ubytování jinde. Zimní jednička zůstává ale neměnná. „V letošní sezóně jsou zatím nejpoptávanější i nejprodávanější destinace opět Spojené arabské emiráty,“ uvedl za agenturu New Travel ředitel Roman Břenek. Příjemným překvapením sezony je podle něj Zanzibar.

Oproti loňsku prý mírně podražila dovolená na Srí Lance a v Dominikánské republice, naopak levnější jsou Keňa a Tanzanie. „Mírný nárůst pozorujeme u exotiky s charterovou dopravou,“ doplnil manažer portálu Dovolena.cz Petr Pěcha. Podle něj je předvánoční období z pohledu exotiky nejlevnější, naopak hlavní sezona vypukne v lednu a únoru a ceny vzrostou.

Letos míří přímé charterové lety z České republiky do Thajska, Dominikánské republiky, Keni, na Kubu, do Mexika, Jamajky, Venezuely, na Zanzibar, do Spojených arabských emirátů a na Kapverdské ostrovy. Novinkou je Jamajka, která patří k dražším destinacím. Výlet all inclusive do čtyřhvězdičkového hotelu vyjde zhruba na 50 tisíc korun na osobu. O několik dní kratší dovolenou lze pořídit na Kubě za 30 tisíc, Kapverdy začínají zhruba na 15 tisících.

Podle mluvčí pražského letiště Evy Krejčí si cestovní kanceláři zamluvily před zimou na charterech zhruba stejnou kapacitu jako loni. „Odhadovat trend je zatím hodně orientační, očekáváme spíše stagnaci či pokles,“ uvedla Krejčí. Naopak prý roste využívání pravidelných linek, kanceláře spolupracují hlavně s Emirates, ČSA, Turkish Airlines nebo Austrian. Takto se rekreanti dopravují například na Maledivy, Seychely nebo Bali. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si od listopadu do dubna „odskočí“ k moři na 140 tisíc Čechů, z toho 60 tisíc využije služeb cestovní kanceláře.