Unijní soud vyhověl Ryanairu. Německým aerolinkám Condor hrozí, že budou vracet státní pomoc

Aerolinky Condor

Aerolinky Condor Zdroj: Condor

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vyhrála v soudním sporu kvůli státní pomoci německé charterové letecké společnosti Condor zasažené následky pandemie nemoci COVID-19. Druhý nejvyšší soud EU anuloval rozhodnutí Evropské komise, které státní pomoc povolilo, a to pro nedostatečné odůvodnění. Je to již třetí vítězství firmy v boji proti státní pomoci v řádu miliard eur, kterou obdrželi její konkurenti.

Condor podle rozhodnutí Tribunálu zatím nemusí podporu vracet, a to do doby, než Komise vydá nové rozhodnutí. Německá vláda se zaručila za půjčku ve výši 550 milionů eur.

Ryanair přivítal rozhodnutí soudu. „Podpora německé vlády pro společnost Condor v letech 2019 a 2020 byla v rozporu se základními zásadami práva EU a narušila trh v neprospěch spotřebitelů. Dnešní rozsudek je důležitým vítězstvím pro spotřebitele a hospodářskou soutěž,“ uvedl v prohlášení Ryanair.

Podle soudců unijní orgán pro hospodářskou soutěž nedostatečně odůvodnil, proč do výpočtu škod způsobilých k náhradě prostřednictvím státní pomoci zahrnul i náklady spojené s prodloužením doby platební neschopnosti aerolinek. Povinností Komise je podle Tribunálu, aby pečlivě prozkoumala přímou příčinnou souvislost mezi náklady způsobenými dobou platební neschopnosti a zrušením letů nebo změnou letových časů společnosti Condor z důvodu cestovních omezení uložených v kontextu pandemie.

Rozhodnutí je v mnoha ohledech podobné rozsudkům z května, kdy soud zrušil státní podpory pro nizozemské aerolinky KLM a portugalské TAP. Také v těchto případech však bylo uplatnění rozsudku zatím pozastaveno do doby, než EU přijme nová rozhodnutí.