Unipetrol si podržel dodávky nafty pro České dráhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: unipetrol.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Naftu pro motorové lokomotivy Českých drah bude následující tři roky dodávat společnost Unipetrol RPA, která je součástí petrochemického holdingu Unipetrol. Vyplývá to z výsledků soutěže zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Dodávku 213 milionů litrů nafty vyhrála v soutěži s odhadovanou cenou 4,4 miliardy korun.

"Výběr byl uskutečněn formou elektronické aukce. Jediným hodnotícím kritériem byla cena," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Konečná cena nafty se ale může v budoucnu lišit, bude ji ovlivňovat aktuální cena komodity na burze a kurz dolaru vůči koruně. Výběrové řízení tak bylo hodnoceno na základě marže, kterou si stanovili jednotliví dodavatelé.

Podle serveru iDnes.cz byla nabídka Unipetrolu lacinější o 466 milionů korun než nabídka druhého uchazeče v pořadí, společnosti Čepro. Kontrakt Unipetrolu potrvá od letošního července do konce června 2020.

Naftu pro České dráhy dlouhodobě dodává společnost Unipetrol, která dopravce palivem zásobuje od roku 2011. Nyní společnost naftu dodává na základě vyhrané soutěže z roku 2014, kdy dodávku 234 litrů vyhrála s cenou 6,7 miliardy korun.

Zatímco elektrickou energii nakupují České dráhy pro všechny ostatní dopravce na tuzemské železnici, palivo si zajišťuje každá společnost samostatně.