ÚOHS dnes se závazky povolil vznik Českého aeroholdingu

Letiště Praha

Letiště Praha Zdroj: Letiste Praha

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes povolil vznik Českého aeroholdingu. V budoucnu má spojovat Letiště Praha a České aerolinie (ČSA). Úřad fúzi povolil se závazky, řekl dnes předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Jejich konkrétní znění neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

„Závazky jsme zvolili po velmi důkladném zvážení případu,“ řekl Rafaj. Podle něj byl případ jedním z nejnáročnějších, které úřad letos vedl. Správní řízení úřad zahájil v květnu. V pětiměsíční lhůtě řeší tyto případy pouze ojediněle, letos to bylo poprvé. Loni se protáhlo posuzování dvou fúzí - UPC/Sloane Park a Eurovia/Tarmac. Obě úřad povolil, Eurovia musela odprodat několik kamenolomů.

Do Českého aeroholdingu chce stát do konce roku 2012 vložit akcie ČSA a Letiště Praha. Návrh na povolení spojení podal Český aeroholding v polovině května. Podle informací zveřejněných na webu ÚOHS má získat možnost přímo kontrolovat ČSA, Letiště Praha a dále společnosti HOLIDAYS Czech Airlines, Czech Airlines Handling, ICzech Airlines Technics, Czech Airlines Landing Gears, CSA Services a Realitní developerská.

ÚOHS ve správním řízení posuzoval oblast pravidelné i nepravidelné letecké přepravy lidí, leteckého provozu a managementu pro cestující a náklad a poskytování souvisejících služeb a v oblasti údržby, oprav a generálních oprav letecké techniky.

Majetek Letiště Praha se rozdělí do dvou částí

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podepsal počátkem září materiály, které umožní rozdělení majetku Letiště Praha do dvou částí. Posvětil tím jeho vložení do vznikajícího Českého aeroholdingu. Nemovitý majetek letiště, jako jsou budovy a vzletové dráhy, musí být ze zákona majetkem státu nebo společnosti stoprocentně vlastněné státem. Z Letiště se odštěpí na jedné straně nemovitosti, které mají být fúzí vloženy do aeroholdingu. Zbytek společnosti, tedy zaměstnanci, informatika, právní oddělení, účetnictví a daně, se do aeroholdingu převedou samostatně jako akciový podíl.

Cestu ke vzniku Českého aeroholdingu otevřela vláda 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého aeroholdingu budou nicméně obchodně samostatné.

Český aeroholding povede od 1. listopadu Miroslav Dvořák. Ke stejnému datu také rezignuje na funkce ředitele Letiště Praha a prezidenta ČSA.