V jednání s Korean Air má Česku pomoci korejský ministr

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

Napětí a komunikační vakuum mezi Českým aeroholdingem a Korean Air trvá a nepodařilo se je zmírnit ani během právě skončené cesty českého premiéra do Jižní Koreje. O oteplení vztahů se bude po rozmluvě s českým ministrem dopravy Danem Ťokem snažit korejský ministr dopravy Suh Seounghwan.

„Šéf Českého aeroholdingu Václav Řehoř na jednání s korejským ministrem dopravy řekl, že Korean Air s námi nekomunikují. Poprosili jsme tedy, aby nám korejská strana pomohla. Korejský ministr dopravy slíbil, že se Korean Air ozve, aby s námi opět začali mluvit,“ sdělil deníku E15 Ťok. Ten byl spolu s Řehořem členem vládní delegace.

Rozpor vznikl loni v létě, když ministr financí Andrej Babiš navzdory smlouvě s Korean Air vyměnil vedení Českého aeroholdingu. Místo Miroslava Dvořáka dosadil do čela letecké skupiny právě Řehoře.

Zástupce rodiny Cho, která korejské aerolinie vlastní, neudobřily ani následné schůzky a komunikace zvadla. Pro budoucnost Českých aerolinií je přitom zásadní spolupráce obou hlavních akcionářů.

Korejci navíc hrají klíčovou roli také u chystaného převodu části akcií ČSA na český Travel Service. To se zatím nestalo, ačkoli úřední procedury už má transakce za sebou.

„Cílem našich jednání bylo diskutovat s korejskými partnery, jak dále rozvíjet ČSA tak, abychom společně naplnili definici strategického partnerství. Aktuálně nepotřebujeme řešit další investice, chceme řešit dlouhodobý rozvoj ČSA,“ doplnil pro E15.cz Řehoř.