V Praze poklesla automobilová doprava

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Automobilová doprava na území hlavního města Prahy v loňském roce poklesla ve srovnání s rokem 2011 o 0,6 procent. Měřil se dopravní výkon na celé komunikační síti.

V loňském roce v běžný pracovní den projela motorová vozidla celým územím Prahy 21,812 miliónů vozokilometrů. Osobní automobily z toho činí podíl 92 procent. Oproti roku 2011 byl tedy pokles vozokilometrů o 124 tisíc. Vozokilometr přitom udává počet kilometrů, které ujede osobní automobil, autobusa nebo nákladní automobil bez ohledu na jeho vytížení.

Rozdíl není velký, ale každý pokles, i ten minimální, znamená úlevu metropoli. Náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Novák uvedl, že rok 2012 byl druhým rokem, pro který byla charakteristická stagnace dopravních výkonů automobilové dopravy. V souvislosti s touto skutečností vzrostl počet cestujících hromadnou městskou dopravou.

Ve vnějším pásmu hlavního města se dopravní intenzita ve srovnání s rokem 2011 nezměnila. Do metropole přijíždělo v běžný pracovní den 291 tisíc vozidel, z toho 259 tisíc osobních.