V Praze přidaly nejvíce Lufthansa a easyJet

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Tržní prostor uvolněný scvrklými Českými aeroliniemi nezůstává na pražském letišti dlouho prázdný. Jako největší dravci z první pětice se loni ukázaly německá Lufthansa a britský easyJet, které shodně navýšily svůj tržní podíl v Praze na šest procent.

Lufthansa přilákala na Ruzyni meziročně o 30 procent více pasažérů, easyJet rostl tempem 17 procent. Do skupiny Lufthansa navíc patří firmy Austrian a Swiss, jejichž pasažérské statistiky na linkách z Prahy do Rakouska a Švýcarska rovněž rostly dvouciferným tempem. Německá skupina tak poprvé v tuzemsku překročila hranici milionu odbavených cestujících.

Pasažéři na letišti RuzyněPasažéři na letišti Ruzyně | Letiste Praha

„Nárůst pro nás znamená, že jsme naplnili dodatečnou kapacitu, kterou jsme loni uvedli na trh,“ řekl šéf skupiny pro střední a východní Evropu Ofer Kisch. Lufthansa loni zvýšila počet sedaček na linkách z Prahy o pětinu. Letos se chystá zvýšit kapacitu o desetinu.

Lídry pražského trhu ovšem stále zůstávají české firmy, jejich pasažérská čísla se ale pohybují opačným směrem. Zatímco druhý Travel Service i se svou značkou Smart Wings přilákal meziročně o šest procent více pasažérů, první ČSA stále ztrácejí. Jejich tržní podíl (včetně dcery Holidays Czech Airlines) se loni snížil ze 43 na 38 procent, když firma přišla o desetinu cestujících.

Pětici největších leteckých společností na pražské Ruzyni uzavírá nízkonákladový Wizz Air, který ztratil sedm procent cestujících. Celkově loni prošlo branami Letiště Praha téměř 11,8 milionu cestujících, což je meziročně o dvě procenta více. „Mezi pozitivní trendy loňského roku patřil růst počtu cestujících u pravidelných dopravců,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Naopak pasažérů nepravidelných letů ubývá, což potvrdil i letošní leden. Letový řád pro letní sezonu chce letiště představit příští týden.

Lufthansa hlásí propad provozního zisku

Provozní zisk Lufthansy klesl loni o 19,6 procenta na 820 milionů eur (20,2 miliardy korun). Příjmy se však loni zvedly o 8,6 procenta na 28,7 miliardy eur. Aerolinky současně varovaly, že zisk se zřejmě sníží i letos kvůli ekonomické nejistotě, vysokým cenám pohonných hmot a možným stávkám. Už dříve Lufthansa uvedla, že loni vykázala čistou ztrátu 13 milionů eur kvůli odpisům britské divize BMI. Předloni Lufthansa vydělala 1,13 miliardy eur čistého.