Vedení londýnského metra odložilo zahájení nočního provozu

ilustrační foto, Londýn, metro

ilustrační foto, Londýn, metro

Vedení londýnského metra odložilo na neurčito zahájení nočního provozu, které se plánovalo na 12. září. Rozhodlo se tak, aby umožnilo dokončit vyjednávání s odbory. Oznámila to londýnská dopravní společnost TFL (Transport for London).

Londýnské metro, které denně přepraví až čtyři miliony cestujících, mělo od 12. září jezdit o víkendech nepřetržitě i přes noc. Zavedení projektu Night Tube na některých linkách slíbil obyvatelům metropole její starosta Boris Johnson a přes protesty odborů dosud odmítal termín odložit.

Odbory nedávno ochromily dopravu v Londýně dvěma stávkami na podporu svých požadavků, aby se v důsledku nepřetržitého provozu zlepšily finanční a pracovní podmínky zaměstnanců. Úřady navzdory stávkám odmítaly přistoupit na tyto požadavky, ale nedávno vyjádřily připravenost o nich znovu jednat.

Odbory v pondělí oznámily, že zaměstnanci londýnského metra zatím odložili další dvě stávky naplánované na konec tohoto týdne. Důvodem byl pokrok v jednání mezi zástupci tří odborových svazů a firmou o zavedení celonočního provozu. Rovněž varovaly, že pokud se nepodaří uzavřít dohodu, nebo bude celonoční provoz zahájen bez dohody, budou stávkovat 8. a 10. září.