Vídeň slevami přitáhla do MHD desetitisíce lidí. Stálo ji to stovky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: RaSeLaSed- II Pinguino CC BY-SA 2.0 Flickr

Rakouské Vídni se podařilo díky slevám jízdného do městské hromadné dopravy přitáhnout tisíce nových cestujících, kteří přesedlali z automobilů. Poté, co v roce 2012 jízdenky zlevnila, prodal vídeňský dopravní podnik o 10 tisíc více ročních jízdenek. Kvůli skokovému nárůstu cestujících ale musel zainvestovat více než tři čtvrtě miliardy korun. Právě Vídní se chce inspirovat se slevami nynější vedení pražského magistrátu.

Podle tiskové mluvčí dopravního podniku Wiener Linien Anny Marie Reichové počet cestujících ve vídeňské hromadné dopravě rostl již před tarifní reformou. Dodala, že poté se ale zvýšil rapidně a roste doposud. Současně v roce 2012 klesl počet automobilistů.

Roční jízdenku před třemi lety vídeňští radní zlevnili z 449 na 365 euro, jízdné tak cestující vyjde na jedno euro denně, tedy zhruba 28 korun. V pražském modelu by po slevě cestující denně průměrně zaplatili deset korun. Na měsíčním jízdném cestující ve Vídni ušetří 4,5 eura a například studentské předplatné platí o měsíc déle.

Dodatečně Vídeň zaplatila po zavedení reformy 30 milionů euro, zhruba 835 milionů korun. Nárůst cestujících podle Reichové znamenal zvýšené nároky na vozy, infrastrukturu, služby a čistotu. „Roli hrála také inflace a rostoucí ceny elektřiny, benzínu a dalšího, jakož i výplaty a mzdy znamenají vyšší finanční náklady,“ sdělila Reichová pro server E15.cz. Městskou hromadnou dopravu podle mluvčí ale nedělají atraktivní pouze slevy, dopravní podnik také prodlužuje trasy metra a obnovuje vozový park.

Jak cestují lidé ve Vídni:

Graf VídeňGraf Vídeň|Kancelar mesta Vidne Zdroj Kancelář města Vídně

V současnosti Praha s Vídní jedná a snaží se ohledně slev získat zkušenosti. „Veškeré informace teprve vyhodnocujeme,“ sdělil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Pražský magistrát již dříve oznámil, že zlevní roční předplatné kupony na městskou hromadnou dopravu nejdříve v polovině roku 2015.

Dolínek: Zaplatíme

Případný finanční propad, který by mohl pro pražský dopravní podnik nastat po zlevnění ročního kuponu, je město podle Dolínka připraveno vykompenzovat, a dopravní podnik to i očekává. Podle generálního ředitele podniku Jaroslava Ďuriše je to zákonná povinost.

Spory se ale stále mezi náměstkem primátorky a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou vedou o to, zda by mělo město doplatit cestujícím, kteří si roční kupon zplatí ještě před slevou, rozdíl, který by po slevě v polovině roku nastal.

Koaliční strany slevu ročního kuponu pro dospělého o 1100 korun ze současných 4750 korun slíbily po komunálních volbách.

Aktuální ceník předplatných kuponů MHD v Praze:
kategorieDospělý (19 a více let)Junior (od 15 do 19 let)Student (od 19 do 26 let, držitel průkazky „Student 19 - 26 let“ )Senior (od 60 do 65 let)
měsíční550 Kč260 Kč260 Kč250 Kč
čtvrtletní1480 Kč720 Kč720 Kč660 Kč
roční4750 Kč
pětiměsíční2450 Kč1200 Kč1200 Kč1100 Kč
desetiměsíční (v prodeji pouze od 15.8. do 1.11.)2400 Kč2400 Kč

Zdroj ČTK