Vítězové a poražení loňska v 9 kategoriích: Auta, která na trhu zabodovala, nebo propadla

Škoda Rapid

Škoda Rapid Zdroj: Autorevue.cz

BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
13
Fotogalerie

Svaz dovozců automobilů v České republice již od roku 2004 dělí automobily do celkem devíti kategorií. Ze statistik jsme vytvořili žebříček, která auta byla ve svých kategoriích nejvíce a nejméně prodávaná. Do pořadí jsme nezapočítávali vozy, které nebyly na trhu alespoň větší část roku.

Malé vozy: Dříve to bývala nejdůležitější kategorie tuzemského trhu s novými osobními auty, pak dlouho druhá nejvýznamnější a nyní jí patří až třetí pozice. Vítězem kategorie malých aut je fabia. Zaregistrovalo se jich 21 730. Citroën DS3 oslovil jen dva zájemce, Alfa Romeo Mito jen sedm.

Střední třída: V České republice je v této kategorii už léta neochvějným vládcem nejdůležitější model mladoboleslavské Škody. Především díky ní je střední třída u nás čtvrtou nejdůležitější oblastí trhu. Škoda Octavia spadá u nás do střední třídy. Vloni se na ně vydalo 28 406 párů registračních značek. Volkswagen Passat je v této kategorii stálicí. Má na kontě 5301 kusů. Naopak specifický typ Volvo S60 Cross Country si koupilo vloni 7 zájemců. Hyundai Ioniq je novým typem a trh si na něj zřejmě ještě nezvykl. Zatím se u nás zaregistrovaly dva.

Luxusní vozy: Pozici nejúspěšnějšího prodejce prémiového segmentu letos získala značka Mercedes-Benz. I tato kategorie letos zaznamenala růst, což je dokladem pozitivního vývoje české ekonomiky. Nejprodávanějším luxusním vozem je BMW 7. Prodalo se jich 301 kusů. Naopak Lexus LS si pořídili jen čtyři zákazníci.

Sportovní auta: Tato kategorie je v rámci tuzemských statistik Svazu dovozců aut velmi široká. Spadají do ní třeba také kabriolety. Loňská čísla ale dokládají, že zájem o tyto typy vozů v Česku stoupá. Nejžádanějším sportovním vozem v ČR v roce 2016 bylo BMW 4 se 407 prodanými kusy. Skvěle jezdící Toyota GT-86 zaparkovala vloni jen u jednoho nového vlastníka stejně jako Audi A3 Cabrio.

Na vyhodnocení všech 9 kategorií se můžete podívat zde, kde naleznete i kompletní fotogalerii k všem vozům.

Více na podobná témata na www.autorevue.cz.