Volkswagen investuje do elektromobility v Severní Americe více než sedm miliard dolarů

Volkswagen.

Volkswagen. Zdroj: ČTK/AP/Jens Meyer

Německý koncern Volkswagen plánuje v příštích pěti letech investovat v Severní Americe 7,1 miliardy dolarů (bezmála 159 miliardy korun). Do roku 2030 zde chce své portfolio modelů rozšířit o 25 modelů elektromobilů. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na šéfa americké divize podniku Scotta Keogha.

Německá automobilka očekává, že do roku 2030 budou plně elektrické vozy činit 55 procent jejích prodejů v USA. Evropa si pro srovnání stanovila cíl, že do téhož roku bude podíl elektromobilů mezi novými prodanými vozy 70 procent. Na počátku příštího desetiletí začne koncern v Severní Americe postupně vyřazovat své modely se spalovacím motorem.

Americká divize letos podle Keogha zahájí v závodě Chattanooze ve státě Tennessee výrobu elektrického crossoveru ID.4. V roce 2024 ve Spojených státech začne prodávat elektrický mikrobus ID.Buzz. Zatím se nerozhodla, zda jej bude v regionu i vyrábět.

Automobilka se chystá modernizovat své mexické závody ve městech Puebla a Silao, aby v nich v polovině desetiletí mohla začít vyrábět elektromobily, motory a související komponenty.

Keogh také uvedl, že společnost hodlá ve Spojených státech vyrábět též baterie do elektromobilů. Uzavřela kvůli tomu partnerství s jihokorejskou společností SK Innovation.