Výrobce nákladních elektromobilů Lordstown krachuje. Obvinil dodavatele Applu

Společnost Lordstown Motors, která vyrábí elektrické náklaďáky, požádala o ochranu před věřiteli.

Společnost Lordstown Motors, která vyrábí elektrické náklaďáky, požádala o ochranu před věřiteli. Zdroj: Reuters

Americký výrobce nákladních automobilů s elektrickým pohonem Lordstown Motors požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Zároveň podnikl právní kroky proti tchajwanské společnosti Foxconn kvůli sporu kolem slíbené investice. Informuje o tom agentura Reuters.

Lordstown ve stížnosti podané u konkurzního soudu viní Foxconn z podvodného jednání a z porušování slibů, protože tchajwanský podnik nedodržel dohodu, podle které měl do automobilky investovat až 170 milionů dolarů, téměř čtyři miliardy korun.

Foxconn zatím v rámci dohody do Lordstownu investoval necelých 53 milionů dolarů a v současnosti ve firmě vlastní zhruba osmiprocentní podíl. Automobilka Lordstown tvrdí, že Foxconn odmítá uskutečnit slíbené nákupy dalších akcií a že ji uvedl v omyl ohledně spolupráce při vývoji vozidel. Foxconn nicméně již dříve uvedl, že automobilka Lordstown porušila investiční dohodu, když cena jejích akcií klesla pod jeden dolar za kus.

Plány EU v oblasti elektromobility:

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Společnost Lordstown vznikla v roce 2018. Založil ji Steve Burns, bývalý ředitel Workhorse Group. Jejími současnými šéfy jsou Daniel Ninivaggi a Edward Hightower. Hlavním produktem Lordstownu je elektrický dodávkový automobil Endurance. Firma jej vyrábí v bývalé továrně automobilky General Motors ve městě Lordstown v Ohiu.

Společnost Foxconn je známá především jako smluvní dodavatel spotřební elektroniky. Vyrábí například chytré telefony iPhone pro americkou technologickou firmu Apple.