Zahájení provozu po více než dvou měsících. ČSA obnovily lety do tří evropských měst

Letadlo ČSA v Praze

Letadlo ČSA v Praze Zdroj: Facebook ČSA

Koronavirus v USA: Vylidněné letiště JFK v New Yorku (16. 5. 2020)
Koronavirus v USA: Vylidněné letiště JFK v New Yorku (16. 5. 2020)
Koronavirus v USA: Vylidněné letiště JFK v New Yorku (16. 5. 2020)
Francouzská letiště obnovila provoz, platí zde přísná hygienická opatření, (15.05.2020).
Francouzská letiště obnovila provoz, platí zde přísná hygienická opatření, (15.05.2020).
12
Fotogalerie

České aerolinie po více než dvou měsících obnoví svůj pravidelný provoz, jejich letadla poletí do Paříže, Frankfurtu nad Mohanem a Amsterdamu. Jde o první tři obnovené linky, další budou následovat v příštích dnech. Společnost v polovině března kvůli koronavirové krizi zastavila všechny pravidelné lety z a do Česka. Podívejte se i do galerie a prohlédněte si vylidněná letiště z celého světa. 

Společnost už dříve avizovala, že spouštění prvních linek bude závislé na podmínkách cestování do vybraných zemí. V první vlně obnovování provozu jsou tak země, které tolik neomezují vstup cizinců.

Jako první odletělo letadlo do Paříže, které mělo naplánováný odlet na 06:55. Krátce na to by měly následovat i spoje do Amsterdamu a Frankfurtu. Všechny spoje poletí dnes z Prahy dvakrát, stejně jako ve druhém směru.

ČSA plánují v následujících dnech obnovit ještě další linky. Ve čtvrtek 21. května by měly začít létat do Stockholmu a od 25. května do Bukurešti.

Podle původních informací měly být v příštím týdnu obnoveny také linky na Ukrajinu, konkrétně do Kyjeva a Oděsy. Dopravce je ovšem nyní na svém webu mezi spuštěnými linkami neuvádí. Do Kyjeva by podle rezervačního letu měl první spoj letět 3. června, do Oděsy pak o den později.

ČSA se tak přiřadí k dopravcům, kteří provoz na pražském letišti obnovili na začátku května. Prvním dopravcem byly aerolinky Eurowings se spoji do Düssledorfu, které první let podnikly 3. května. O den později začal do Amsterdamu denně létat také dopravce KLM. Vedle toho na letišti bez přerušení fungují spoje do Minsku od společnosti Belavia a do Sofie od Bulgaria Air.

Skupina Smartwings, do které ČSA patří, v březnu zastavila všechny pravidelné letecké spoje z a do Česka, na zemi tak zůstalo přes 90 procent její flotily. Celá skupina, do níž vedle českých dopravců patří zahraniční divize, tak v dubnu přepravila 4900 cestujících, což je zhruba jedno procento v porovnání se stejným období loni. V posledních týdnech se na politické scéně diskutuje o možné státní pomoci pro Smartwings.

Společnost během března a dubna vypravila po dohodě s ministerstvem zahraničí několik repatriačních letů pro české občany v zahraničí a také další spoje pro zdravotnické pomůcky z Číny.