Zájem o Dubaj roste, do Prahy míří další arabské aerolinie

Boeingy 737 aerolinek Flydubai budou létat i do Prahy

Boeingy 737 aerolinek Flydubai budou létat i do Prahy Zdroj: Steven Byles, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Pražské letiště se ještě letos dočká dalších linek do Perského zálivu. Na český trh se rozhodly vstoupit zánovní státní aerolinie Flydubai. Počínaje 5. prosincem výrazně zahustí konkurenci na lince z Dubaje do Prahy, jejich Boeing 737 bude do české metropole létat čtyřikrát týdně.

Vedle Prahy přidá společnost, kterou v roce 2008 založila dubajská vláda, do své letové sítě i Bratislavu a Sofii. „Střední a východní Evropa pro nás vždy představovaly významný trh,“ uvedl viceprezident Flydubai Jeyhun Efendi.

Ve zmíněných regionech firma letos začala létat například do Sarajeva, Záhřebu nebo Moskvy. Pro většinu zmíněných měst včetně Bratislavy a Sofie jde přitom o vůbec první přímé linky do Spojených arabských emirátů.

Konec víz podpořil poptávku

Ne tak ovšem pro Prahu. Mezi českým hlavním městem a Dubají létá už od roku 2010 jeden ze světových gigantů, společnost Emirates. Pro velký zájem cestujících o dva roky později na každodenní linku nasadila dálkový stroj Boeing 777. S menším Boeingem 737 létá do Dubaje šestkrát týdně pod svou značkou Smart Wings i český Travel Service.

Zájem o cesty do nejlidnatějšího arabského emirátu přitom prudce roste. Stojí za tím mimo jiné březnové zrušení víz do Spojených arabských emirátů pro Čechy. Turista tím ušetří téměř dva tisíce korun na každou cestu, při zájezdu pro celou rodinu tak nejde o zanedbatelnou částku.

Tuzemské cestovky hlásí dvouciferný růst

Podle údajů Letiště Praha putovalo loni mezi Prahou a Dubají 214 tisíc cestujících, což bylo o šest procent více než předloni. Letos ale vývoj nabral na rychlosti. Prvních osm měsíců letošního roku přitom přineslo čtrnáctiprocentní nárůst, ještě větší čísla uvádějí tuzemské cestovky. „Dubaj ale pro české turisty neslouží pouze jako cílová destinace, nýbrž i jako významný přestupní bod pro cesty dále do Asie či Austrálie,“ doplnila mluvčí letiště Eva Krejčí.

Dubaj se podle ní letos dostala mezi TOP10 nejvytíženějších linek z Prahy. Ceny zpátečních letenek u Flydubai budou začínat na 11 900 korunách. Z linky do Perského zálivu naopak letos začátkem roku vycouvaly České aerolinie, když zrušily spoj do Abú Zabí.