Žák: Nic nezdržujeme, tendr na registrační značky lze vypsat do několika dnů

Zdeněk Žák, ministr dopravy

Zdeněk Žák, ministr dopravy Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy dokončilo přípravu tendru na dodavatele registračních značek. Nový ministr dopravy Antonín Prachař může soutěž vypsat v řádu dnů. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to dnes uvedl ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Podle kritiků ministerstvo vypsání soutěže za Žákova působení zdržovalo. Žák ale uvedl, že chtěl mít jistotu, že je soutěž administrativně správná a její výsledek nebude zpochybnitelný. „Podmínky jsou připraveny a záleží na mém nástupci, jestli se s nimi ztotožní. Výběrové řízení může být vypsané v řádu dnů,“ uvedl Žák.

Registrační značky pro stát dodává firma HICON, která zakázku před lety získala bez výběrového řízení. Ministerstvu se podle Žáka podařilo vyjednat nižší cenu dodávaných značek ze 115 korun na zhruba 100 korun za jednu tabulku. Má jít o cenu obvyklou i v dalších evropských zemích, například v Německu.

„V minulosti se na ministerstvu dopravy nesoutěžilo skoro nic, společným jmenovatelem mého působení je, že na všechny klíčové agendy jsme začali vypisovat soutěže a otevřená výběrová řízení,“ dodal ministr v demisi s tím, že svému nástupci zanechává 45 kritických agend, se kterými jej hodlá seznámit.