Žák pokračuje v čistkách, končí šéf ŘSD a další

Ministr dopravy Zdeněk Žák

Ministr dopravy Zdeněk Žák Zdroj: E15 Anna Vackova

Personální zemětřesení v dopravě nekončí. Po šéfovi Českých drah a dalších změnách končí ve funkci také šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák, šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický a ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym. Ministr dopravy Zdeněk Žák už stihl jmenovat jejich nástupce. Skalický a Kodym s odvoláním nesouhlasí. Žák s nimi o práci údajně vůbec nemluvil.

Odvolání generálního ředitele ŘSD Čermáka zvažoval ministr už delší dobu. Jako důvod uváděl nepřípustné schvalování uzavírek na dálnici D1, které jsou prospěšné spíš pro stavební firmy než pro řidiče. Jak Žák vysvětlil v České televizi, ŘSD nyní potřebuje razantní vedení, což Čermák nesplňoval.

„V tuto chvíli potřebujeme v pozici ředitele razantního manažera a tvrdého vyjednavače s našimi dodavateli. Pan Čermák je spíše mužem do stabilního fungujícího systému,“ vysvětlil Žák.

Novým šéfem ředitelství silnic bude Pavel Kočica z Brna. Je členem brněnské ODS a předsedou představenstva společnosti salla91, která se zabývá projekční a stavební činností.

Problematická zpráva NKÚ

Ministr se sešel s Čermákem také kvůli zprávě NKÚ, která odhalila mezery v hospodaření ředitelství a pravděpodobné porušení zákona o veřejných zakázkách.

„Mezi lety 2010 a 2011 se zvýšily z 81 na téměř 132 milionů korun za rok, tedy o 62 procent. V roce 2012 pak vzrostly o dalších devět procent na téměř 144 milionů korun,“ informovala mluvčí úřadu Olga Málková s tím, že celkem za ně Generální ředitelství ŘSD zaplatilo 357 milionů korun.

Skalický: S ministrem Žákem jsme se o vodě vůbec nebavili

V případě odvolání šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického měl Žák silné výhrady vůči jeho práci. Ministr se prý s ředitelem neshodl ani na systému, jak spravovat úřad a Skalickému vyčítal příliš benevolentní termíny u některých projektů. „U přípravy všech staveb vycházely delší termíny, než bylo nezbytně nutné,“ prohlásil ministr v demisi v České televizi.

Jan SkalickýJan SkalickýOdvolaný šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický (Zdroj: E15)

Skalický však důvody svého odvolání odmítá vzhledem k faktu, že s ministrem Žákem prý o vodních cestách nediskutovali. Jak uvedl v rozhovoru pro ČT24, podporu mu vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Jiřího Skalického střídá v čele ŘVC podle Žáka dlouholetý odborník na lodní dopravu, současný člen představenstva společnosti ČSPL Lubomír Fojtů.

Kodym: Důvod odvolání mi není znám

Odvolaný šéf Drážního úřadu Pavel Kodym důvody svého odvolání prý nezná. Jak uvedl v rozhovoru pro ČT24, ministrovi Žákovi měl referovat o fungování úřadu na schůzce v úterý odpoledne. Od prvního náměstka ministra dopravy Lukáše Hampla však dostal pouze informaci o svém odvolání.

Pavla Kodyma v čele Drážního úřadu vystřídá dosavadní šéf odboru kolejových vozidel tohoto úřadu Jiří Hanuš.

Aktivní ministr

Ministr dopravy Zdeněk Žák, který kandiduje ve volbách za SPOZ, patří v personálních záležitostech k nejaktivnějším členům Rusnokovy vlády v demisi. V létě vyměnil vedení Českých drah a ČD Cargo. V srpnu mimo jiné nařídil mimořádnou kontrolu v Řízení letového provozu. Podle zaměstnanců podniku šlo jen o hledání důvodu k odvolání generálního ředitele Jana Klase. Jak prohlásil v televizi, na ministerstvu je připraven úřadovat do poslední minuty své funkce.

Přehled personálních změn v dopravě za působení ministra Zdeňka Žáka
1. října - Ministr dopravy Žák odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic (ŘVC) Davida Čermáka, Ředitelství vodních cest (ŘVC) Jana Skalického a Drážního úřadu Pavla Kodyma.
18. září - Představenstvo Českých drah odvolalo ekonomického ředitele Petra Vohralíka, který patřil do managementu bývalého generálního ředitele Petra Žaludy.
21. srpna - Dozorčí radu ČD Cargo opustili Zdeněk Prosek a Milan Špaček, nastoupil do ní šéf drah Zelený, předseda dozorčí rady drah Zdeněk Žemlička a Dušan Svoboda. Z místa ředitele pro personalistiku Českých drah byl odvolán Pavel Švagr a vedení drah doplnilo počet členů představenstva Carga na pět.
15. srpna - Dozorčí rada ČD po dvou týdnech odvolala z představenstva firmy bývalého šéfa fondu dopravy Pavla Švagra. Nahradil ho dosavadní poradce generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Karel Otava. Švagr se podle médií do představenstva dostal náhodou proti vůli ministra dopravy Žáka.
8. srpna - Ministr Žák odvolal náměstka Pavla Halu, ředitele IT a spisové služby Jiřího Dastycha a šéfa legislativního a právního oddělení Jakuba Kopřivu. Ministr řekl, že za změnou stojí snaha ušetřit.
31. července - Valná hromada Českých drah odvolala bývalého šéfa drah Žaludu i z vedení dceřiné firmy ČD Cargo. Na volné místo v představenstvu jmenovala Pavla Lamacze.
30. července - Dozorčí rada Českých drah odvolala celé čtyřčlenné představenstvo firmy včetně předsedy Petra Žaludy. Nové představenstvo pak Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele ČD a na jeho místo zvolilo Dalibora Zeleného.

- Ministr Žák odvolal svého náměstka pro letectví a satelitní komunikaci Jiřího Žáka (ODS).
19. července - Ministr Žák prosadil obměnu dozorčí rady Českých drah. Řídící výbor, který o personálních změnách v dozorčí radě rozhoduje a který obměnila vláda na Žákův návrh o několik dní dříve, vyměnil pět lidí v osmičlenné radě, mezi jinými i jejího předsedu Libora Antoše.

Jan Šindelář: Žaludovu konci chybí dobré zdůvodnění