Zaměstnanci Českých drah dostanou přidáno

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Provozním zaměstnancům Českých drah, mezi které patří například strojvedoucí, průvodčí a posunovači, vzrostou příští rok mzdy o 4,5 procenta. Administrativním pracovníkům stoupnou mzdy o dvě procenta. Všichni zaměstnanci dostanou jednorázovou mimořádnou odměnu 6000 korun. Vyplývá to z uzavřené kolektivní dohody mezi odbory a vedením společnosti na rok 2018, uvedly ve čtvrtek České dráhy. Společnost má 14 800 zaměstnanců, průměrná mzda přesahuje 32 000 korun.

"Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli kompromisu, který je pro České dráhy ekonomicky únosný, chrání zájmy našeho akcionáře i věřitelů, kteří financují náš rozvoj, a zároveň zaručuje našim zaměstnancům sociální jistotu," uvedl k dohodě předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Pavel Krtek.

Podobně dohodu hodnotí Vladislav Vokoun, který vyjednávání vedl za nejsilnější odborovou organizaci na železnici, Odborové sdružení železničářů (OSŽ). Drážním zaměstnancům na základě uzavřeného vyjednávání rovněž zůstanou nynější zaměstnanecké benefity, jako je například šestitýdenní dovolená.

Kolektivní vyjednávání je uzavřené i v dceřiné firmě Českých drah, nákladním dopravci ČD Cargo. V něm podle předsedy podnikového výboru OSŽ při ČD Cargo Radka Nekoly platy zaměstnancům vzrostou v rozmezí 1200 až 1500 korun. To se nejvíce projeví u méně honorovaných profesí, jako jsou posunovači nebo zaměstnanci v opravárenství. Těm platy vzrostou i o více než sedm procent, dodal Nekola.

České dráhy v letošním prvním pololetí zvýšily meziročně zisk o 127 milionů korun na 537 milionů korun. Důvodem zlepšení je podle managementu firmy růst tržeb z osobní dopravy i nižší úrokové náklady. Proti předchozímu roku skončila v zisku jak nákladní, tak osobní doprava. Čisté zadlužení firmy se snížilo o zhruba čtyři miliardy na 29,4 miliardy korun.