Vláda chystá změny ve státních firmách

Mero

Mero Zdroj: profimedia

ČEZ
letiště Václava Havla
Mero
ČEZ
České dráhy
6
Fotogalerie

Jen s vyhazovy politických náměstků na ministerstvech se vláda Andreje Babiše (ANO) nespokojí. Do její kompetence spadají i strategické státní firmy, jako je ČEZ, Čepro, Mero, pražské letiště, České dráhy nebo Lesy ČR s miliardovými zisky. Může vyměnit jak jejich vedení, tak členy správních rad, kde jsou mimo jiné zástupci ČSSD a lidovců. 

„Se změnami se počítá zvlášť u lidí, kteří byli dosazeni na základě dřívějších politických dohod. Nebudou ale uspěchané. Babišovi jde o efektivitu, personální zeštíhlení prosazuje i ve státní správě,“ řekl zdroj deníku E15 blízké vedení ANO. Na rozdíl od náměstků však kabinet nepotřebuje personální rošády stihnout do konce roku, protože se na státem ovládané společnosti nebo organizace nevztahuje služební zákon.

O změnách se obecně zmiňuje vládní programové prohlášení. Mají se dotknout také Všeobecné zdravotní pojišťovny, která hospodaří s téměř 300 miliardami korun ročně, i České exportní banky či Exportní garanční a pojišťovací společnosti. „České dráhy by měly fungovat jako standardní apolitický subjekt v reálném konkurenčním prostředí,“ píše se v dokumentu v souvislosti s vypisováním otevřených tendrů na státem objednávaných rychlíkových spojích.

VZP má být „odpolitizována“ při zachování její veřejnoprávnosti. Kabinet předloží nový zákon o zdravotních pojišťovnách, jejich větší odpovědnosti za zajiště- ní služeb a větší konkurenci mezi sebou. A zváží snížení jejich počtu. Novou strategii ochrany hlavně jehličnatých lesů zasažených suchem a následnými kalamitami mají vypracovat Lesy ČR. Kvůli podpoře exportu chce vláda reformovat exportní banku a garanční a pojišťovací společnost.

Kde má stát podíly
Stát jako vlastník majetkové účasti nebo zakladatel vystupuje podle materiálu ministerstva financí v celkem 63 akciových společnostech, 38 státních a jednom národním podniku – Budvaru. Jako zřizovatel pak funguje ve 126 příspěvkových organizacích a čtyřiceti organizačních složkách státu. 

Novou koncepci hodlá vytvořit pro Českomoravskou záruční a rozvojovou banku s cílem podpory malých podnikatelů. Kromě toho se může dostat do hry plán na centrální správu všech státních majetkových podílů, který současný premiér navrhoval jako ministr financí. Součástí záměru byl prodej společností, kde má stát jen jednotky procent. Odhadovaný výnos v řádu desítek miliard korun měl sloužit například pro financování důchodové reformy.