Železničáři si po stávce vybojovali u Deutsche Bahn zvýšení platů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Německá železniční společnost Deutsche Bahn ohlásila dohodu s odboráři, kteří tento týden uspořádali výstražnou stávku na podporu svého požadavku zvýšit platy. Dohodu potvrdil také mluvčí odborového svazu zaměstnanců železnic EVG. Není ale jasné, jak se zachová druhý odborový svaz německých strojvůdců GDL, který oznámil, že jeho jednání s DB ztroskotala. Stávky na železnici jsou nicméně do konce roku odvráceny, protože GDL musí nyní vstoupit do smírčího řízení a případnou stávku může vyhlásit teprve po jeho ukončení, informovala tisková agentura DPA.

Společnost DB a odborový svaz EVG urovnaly svůj tarifní spor a dohodly se na zvýšení platů v celkové výši 6,1 procenta ve dvou krocích. K 1. červenci 2019 mají mzdy vzrůst o 3,5 procenta, o rok později ještě jednou o 2,6 procenta, zveřejnily v sobotu obě strany podrobnosti dosažené shody.

Zaměstnanci drah navíc dostanou jednorázovou platbu ve výši 1000 eur (zhruba 26.000 korun). Nová tarifní smlouva platí do 28. února 2021; jednorázovou platbu dostanou zaměstnanci v únoru příštího roku.

Mluvčí svazu EVG Regina Ruschová-Ziembaová podle DPA po čtyřdenním jednání s vedením DB v Berlíně hovoří o "úspěchu na celé čáře". EVG podle ní při velmi obtížném vyjednávání dokázala prosadit všech svých 37 požadavků.

Výstražná stávka v pondělí výrazně narušila železniční provoz v Německu. Nejsložitější situace byla u dálkových spojů. Celkem se čtyřhodinová stávka dotkla na 1400 vlaků a její dopady pocítili i Češi.

Železniční odbory EVG, které zastupují kolem 160 000 zaměstnanců železnice, vyzvaly železničáře k výstražné stávce poté, co se s DB nedohodly na zvýšení platů. EVG požadoval růst mezd o 7,5 procenta a měl také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích. Šéfové DB přitom nabízeli nárůst 5,1 procenta ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (téměř 13 000 korun).