Železnici bude řídit nový nezávislý úřad

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: szdc.cz

Ministerstvo dopravy chystá další velkou změnu na české železnici. Po vzoru energetiky a telekomunikací vznikne na dráze nezávislý superúřad, který bude například regulovat ceny za použití kolejí, řešit spory mezi dopravci nebo dohlížet na odbornost personálu. „Bude to centrální správní úřad, tedy nezávislá složka v podobném postavení jako Český telekomunikační úřad nebo Energetický regulační úřad,“ uvedl mluvčí ministerstva Martin Novák.

Dnes řadu činností vykonává Drážní úřad. Ten je ale podřízen rezortu dopravy, kam také putují všechna odvolání proti rozhodnutí Drážního úřadu. Hrozí proto, že ministerstvo při vynášení verdiktů může podléhat nejrůznějším politickým tlakům.

Aktuálně například hoří spor mezi Správou železniční dopravní cesty a dopravci o právoplatnost letošního zvýšení poplatků za koleje. Drážní úřad zatím rozhodl o neplatnosti vyšších tarifů a dal tak za pravdu železničním společnostem. Správa železnic se ale zřejmě odvolá k ministerským úředníkům. Ministerstvo jako nadřízený orgán správy železnic přitom může mít zájem na silnějším toku peněz od dopravců.

Nový nezávislý úřad, který zřejmě vznikne ze současného Drážního úřadu v roce 2014, bude na úrovni ministerstva a jediné odvolání proti jeho rozhodnutí bude u soudu. Železniční superúřad si přitom žádá i Evropská unie. Podle šéfa Centra pro efektivní dopravu Petra Šlegra by mohla být nová instituce přínosem. „Na železnici je řada oblastí, které nejsou dobře regulovány ku prospěchu železniční dopravy jako celku,“ řekl Šlegr.

Vládní chaos zaúřadoval i na SŽDC

Správní rada Správy železniční dopravní cesty měla včera na svém zasedání vybírat nového generálního ředitele této velké investorské organizace. Schůze byla ale kvůli chaosu ve vládě – a na žádost ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) – zrušena. Čas navíc ve vedení správy železnic tak získal provizorní šéf Pavel Habarta. Další zasedání správní rady je naplánováno na 19. dubna.