Zisk aerolinek Ryanair loni poprvé za pět let klesl

Irská nízkonákladová společnost Ryanair zaznamenala v loňském fiskálním roce první celoroční pokles zisku za pět let. Čistý zisk za rok do konce března se snížil o osm procent na 523 milionů eur, což je 14,4 miliardy korun. K poklesu přispěly vyšší ceny paliva a cenová konkurence v Evropě.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles zisku až na 515 milionů eur. V letošním roce však díky silné letní sezoně a vyšším poplatkům za další služby, jako přepravu zavazadel a občerstvení, čeká Ryanair růst zisku o deset až 20 procent.

Tržby firmy se loni zvýšily o tři procenta na 5,04 miliardy eur, i když průměrná cena letenky klesla o čtyři procenta. Firma také v zimní sezoně byla nucena kvůli slabší poptávce odstavit z provozu 70 letadel. Počet přepravených cestujících se loni zvýšil o tři procenta na 81,7 milionu a letos čekají aerolinky další růst o čtyři procenta. Ryanair je největší leteckou společností v Evropě podle počtu přepravených cestujících, napsala agentura Reuters.

Plán 180 tisíc Čechů

Ryanair se letos v dubnu po tříleté odmlce vrátil na pražské letiště a zahájil přímé lety do Dublinu a na londýnské letiště Stansted. Celkem společnost během letošního roku plánuje na obou linkách přepravit na 180 tisíc cestujících. Od podzimu chce také létat z Prahy do Bruselu.

Irská letecká společnost provozuje více než 1600 letů denně a spojuje 182 destinací ve 30 zemích.