ABB vychovává novou generaci autonomních mobilních robotů

Budoucnost manuální práce? Využití robota pro maximální přesnost.

Budoucnost manuální práce? Využití robota pro maximální přesnost. Zdroj: ABB

Představit novou generaci autonomních robotů. To je hlavním cílem, který vedl společnost ABB ke dvěma významným akvizicím, realizovaným v roce 2021 ve Španělsku a Švýcarsku. Napomoci má kombinace jejího vlastního rozvinutého know-how se zkušenostmi dalších hráčů.

Jde o firmy ASTI Mobile Robotics Group a Sevensense Robotics.

První z nich má centrálu ve španělském Burgosu. Patří mezi globální lídry v segmentu autonomní robotiky a saturuje poptávku všech průmyslových odvětví.

„Společnost ASTI je pro nás dokonalou volbou. Našim zákazníkům to umožní jednoduše reagovat na individuální požadavky a využít příležitosti, které představují významné změny spotřebitelské poptávky,“ říká Sami Atiya, prezident ABB Robotika a automatizace.

Průnik do všech průmyslových odvětví

Díky tomuto spojení se totiž ABB stane firmou, která skutečně splní požadavky nové generace flexibilní automatizace. Přinese jedinečná autonomní řešení do segmentů, jako je automobilový průmysl, logistika, ale i potravinářství nebo farmaceutický průmysl.

Spojením s ASTI získává přístup k portfoliu autonomních tahačů, řešení pro manipulaci s předměty a jejich přesun, komplexní nabídce softwaru určeného k navigaci a řízení vozidel nebo správě vozových parků i sledovacím systémům založeným na cloudových technologiích.

Rozšíří tak bohatou nabídku robotických a automatizačních služeb, mezi kterými se těší velké zákaznické popularitě především simulační a programovací nástroj RobotStudio®. Zákazníci ABB díky tomu získávají přístup k jedinečnému a komplexnímu automatizačnímu servisu.

Revoluční 3D mapování

Švýcarský start-up Sevensense Robotics se už několik let profiluje jako světový lídr v oblasti umělé inteligence a technologií mapování 3D vidění.

„Díky těmto technologiím budou na pracovištích nové generace autonomní mobilní roboty manipulovat s materiály, díly a hotovými produkty mezi sofistikovanými výrobními pracovišti, ve stále nestrukturovanějším a dynamičtějším pracovním prostředí. A právě partnerství se společností Sevensense představuje důležitý krok k realizaci této vize,” potvrzuje Sami Atiya z ABB.

Právě navigační technologie od Sevensense dodávají ABB obchodní výhodu. 3D mapy jsou vytvářeny za využití pokročilého strojového vidění a algoritmů umělé inteligence. Na trhu přitom dosud dominují technologie založené na 2D simulacích a metodě laserového skeneru.

Technologie SLAM autonomním robotům ABB umožní přesnější rozlišování prostředí a snazší identifikaci konkrétních osoby, robotů a jiných předmětů. Práce s roboty od ABB tak dosáhne úplně nových bezpečnostních i výkonových standardů.