Česko-Slovenský ples v únoru oslaví 30. výročí vzniku obou samostatných států

Česko-Slovenský ples

Česko-Slovenský ples Zdroj: Martin Řezáč

Česko-Slovenský ples
2
Fotogalerie

Tradiční Česko-Slovenský ples se po pandemií vynucené majálesové podobě opět vrací do prostor Obecní domu v Praze. Organizátoři a účastníci si 11. února 2023 připomenou také 30. výročí založení České republiky a Slovenské republiky. Setkají se zde významné osobnosti z oblasti kultury a umění, vědeckého, podnikatelského, diplomatického a politického života, aby utužovaly přátelské vztahy a vzájemnost mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Hosté se mohou těšit na výjimečnou hudební sestavu. Vystoupí kapela Chinaski, Lenka Filipová, Václav Neckář & Bacily, Zuzana Smatanová, operní pěvec Martin Babjak, folklorní soubor Limbora a Rozhlasový Big Band Gustava Broma se sólistkami Andreou Zimányiovou, Zuzanou Gamboa, Ivanou Regešovou a mnoho dalších. Večerem budou provázet česká moderátorka a herečka Michaela Maurerová a slovenský divadelní, filmový a televizní herec Vladimír Kobielsky.

Česko-Slovenský ples si tentokrát připomene rozdělení Československa na dvě samostatné země, které ale i po osamostatnění mezi sebou stále udržují a také intenzivně rozvíjejí nadstandardní sousedské vztahy. „Česko-Slovenský ples patří k nejprestižnějším akcím na území obou zemí a je jedním z nejvýraznějších symbolů rozvíjení těchto vztahů. Moc si vážíme jak záštity prezidenta České republiky, tak i prezidentky Slovenské republiky. Je to forma uznání, která nás zároveň zavazuje stále pracovat a připravovat ples co nejdůstojněji,“ řekl ředitel plesu Radovan Čaplovič.

Co na hosty čeká?

Nebude chybět několik překvapení, kulinářské speciality, květinová výzdoba jako pocta Genia loci Obecního domu v Praze či tradiční podpora charitativních projektů. „Více než padesátiletá tradice společných společenských setkání sahající až do roku 1969, kdy proběhl první 'Společenský seznamovací večer', přímý předchůdce slovenských a později československých plesů v Praze, nás zavazuje k vysokému standardu večera, který každoročně přináší hostům Česko-Slovenského plesu nejen hodnotný umělecký program s více než 150 účinkujícími umělci na třech podiích Obecního domu, zážitkovou gastronomii včetně tříchodové servírované večeře v takzvaném duosetu, ale také atmosféru jedinečného setkání výjimečných osobností ze všech sfér společenského a kulturního života obou zemí. Ani na 9. ročníku našeho plesu tomu nebude jinak a pro naše hosty je připraveno téměř 12 hodin nezapomenutelného galavečera,” říká Lumír Mati, produkční ředitel Česko-Slovenského plesu.

Česko-Slovenský plesČesko-Slovenský ples | Martin Řezáč

Zatímco ještě nedávno se při přípravě Česko-Slovenského plesu mluvilo o kapacitních omezeních a hygienických opatřeních, dnes organizátoři věří, že nic podobného 11. února 2023 nehrozí. Hosté budou mít proto k dispozici opět nejen impozantní Smetanovu síň, ale všechny společenské prostory a sály Obecního domu, který je skvostem pražské secesní architektury.

Informace o vstupenkách jsou k dispozici na www.ceskoslovenskyples.cz